Sittard-Geleen zet zich extra in voor kwetsbare kinderen

Foto: Onderwijsgek [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

Sittard-Geleen heeft een brief gestuurd aan alle scholen met het verzoek om kinderen in een kwetsbare positie zo goed mogelijk in beeld te brengen.

Het gaat daarbij om kinderen die extra begeleiding of ondersteuning nodig hebben, die moeilijk bereikbaar zijn of waar thuis geen veilige basis is. Doel is om ook tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk hulp te bieden waar nodig is.

De gemeente gaat in overleg met de scholen haar leerplichtambtenaren inzetten, om te investeren in het contact met leerlingen en ouders. De ambtenaren willen via telefonische en digitale gesprekken en met voordeurbezoeken op gepaste afstand het gesprek aangaan. Op deze manier kan effectiever zorg worden gedragen voor leerlingen die zich in een kwetsbare positie bevinden.

“We werken met man en macht samen om elk kind onderwijs op afstand aan te bieden,” legt wethouder Kim Schmitz (Onderwijs) uit, “Leerlingen zijn sinds de sluiting van de scholen plotseling een belangrijke structuur kwijt. Voor een kwetsbare groep is dit extra moeilijk. Door deze groep in kaart te brengen, kunnen we ook deze gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen om deel te kunnen blijven nemen aan het onderwijs.”

Tijdens de afgelopen weken is het faciliteren van onderwijs op afstand een prioriteit geweest. Waar scholen en leerlingen niet de juiste apparatuur voor handen hebben, is gezamenlijk met de gemeente gekeken naar de mogelijkheden om dit alsnog te regelen.

Sittard-Geleen zet zich verder in door met leerplichtambtenaren de verbinding te zoeken met kinderen in een kwetsbare positie. Voor de kinderen die het nodig hebben is in overleg met scholen, opvangorganisaties en instanties noodopvang georganiseerd bij Kindcentrum Sittard en Dribbel in Geleen. De gemeente gaat hiermee in op de recente oproep van onderwijsminister Arie Slob aan alle gemeenten, waarin hij verzoekt de continuering van het onderwijs aan elk kind te waarborgen en oog te hebben voor kinderen in een kwetsbare positie.

Ook jongeren kunnen met hulpvragen terecht bij de gemeente. Jongeren van 16 tot 27 jaar kunnen zich digitaal of telefonisch melden met vragen over hun studie, werk, inkomen of zorg bij het Jongerenloket.

Cookieinstellingen