Verenigingen niet blij met inzamelingsronde oud papier

Foto: Wutsje / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

Afvalinzamelaar RWM kampt vanwege de coronacrisis met capaciteitsproblemen. Inwoners werden daarom verzocht om het oud papier voorlopig thuis te bewaren.

Echter niet alle inwoners blijken daarvan op de hoogte te zijn en dat leidde ertoe dat mensen toch hun oud-papier op straat zetten op data dat het papier volgens de afvalkalender zou worden opgehaald. Gevolg: klachten richting de gemeente.

Daarom heeft de gemeente RWM verzocht om deze maand toch één keer het oud papier in de hele gemeente in te zamelen. De data waarop dat moet gebeuren zijn nog niet bekendgemaakt.

De aankondiging van de inzamelronde bleek vervolgens weer aanleiding voor een brief van CV De Narre uit Overhoven, mede namens andere verenigingen, aan het College van B&W en de leden van de gemeenteraad. Daarin wordt de gemeente erop geattendeerd dat de inzameling door RWM bij CV De Narre en bij andere verenigingen en clubs, die al jaren papier inzamelen om hun kas te spekken, niet in goede aarde is gevallen.

In april mogen de verenigingen vanwege de coronacrisis immers geen oud papier inzamelen. Door nu in april een ophaalactie door RWM te laten uitvoeren zullen verenigingen een deel van hun begrote inkomsten gaan missen, zo wordt betoogd. Zeker ook omdat veel verenigingen hun achterban hebben verzocht om het oud papier op te slaan totdat de verenigingen dat weer zelf – wellicht in mei – mogen ophalen. Wanneer RWM in april gaat inzamelen wordt het opgeslagen oud papier grotendeels voor de neus van de verenigingen weggehaald en zien zij ineens een flink stuk opbrengst van hun inzamelingsactiviteiten wegvallen. In de brief wordt de gemeente gevraagd of er aan is gedacht om de verenigingen hierin op enige wijze tegemoet te komen.

Verder wordt erop gewezen dat verenigingen in buurgemeente Echt-Susteren, als ze willen wel weer van start mogen gaan met het inzamelen van oud papier.

Tenslotte stelt de briefschrijver dat de verenigingen niet de dupe moeten worden van personeelsgebrek bij RWM. Bij het inzamelen van het oud papier maken de verenigingen namelijk gebruik van kraakperswagens en chauffeurs van, dan wel ingehuurd door RWM. De inzamelende verenigingen zorgen voor twee vrijwilligers per wagen die het papier van de straat halen en in de persbak van de wagen gooien. De personele bezetting is dan gelijk aan die bij het doordeweeks ophalen van oud papier, dus dat hoeft inzameling niet in de weg te staan. De chauffeurs zijn vaak gepensioneerden die zo een zakcentje bijverdienen. Maar gezien hun leeftijd vallen zij in de risicogroep wanneer ze besmet zouden raken met het nieuwe coronavirus.

Namens de gedupeerde verenigingen verzoekt CV De Narre het College om een adequate en spoedige oplossing van de geschetste problemen.

Cookieinstellingen