Project restauratie triptiek in Limbricht gestart

Foto: Stichting Oude Salviuskerk in Limbricht

In de grote Salviuskerk van Limbricht bevindt zich een zeer bijzonder kunstwerk. Het is een drieluik uit het midden van de zestiende eeuw.

Het bestaat uit een centrale sculptuur, die de verloving van Maria en Jozef uitbeeldt met beelden van de schenkers, en twee geschilderde panelen met de patroonheiligen van de schenkers. Door die heiligen is het mogelijk het kunstwerk in een historische context te plaatsen. Maria Scheiffart van Merode (kasteel Limbricht) trouwde in 1560 met Jan van Saveland uit Roosteren. De bruid en bruidegom stamden uit eerdere huwelijken van de moeder van Maria, Elisabeth Vos van huis Holtum, en de vader van Jan, ook Jan van Saveland geheten. De beide ouders hebben zich als schenkers laten vereeuwigen en het is niet onmogelijk dat Maria en Jozef de portretten van het historische bruidspaar laten zien. Het kunstwerk is zodoende een interessant stukje erfgoed, waarin de geschiedenis van de regio verankerd ligt.

De oude triptiek is dringend aan restauratie toe, onder meer door loslatende verflagen. Door de moeilijke financiële positie van vele kerkbesturen dreigen dit soort kunstwerken verwaarloosd te worden. Parochies zullen zich moeten concentreren op de eerste noden, zoals het kerkdak of de verwarming, en daardoor zou de kerkelijke kunst een sluitpost kunnen worden. De Stichting Oude Salviuskerk in Limbricht vindt dat er voor het behoud van dit collectieve religieuze erfgoed ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt. Ze wil met een expositie de aandacht vestigen op bedreigd religieus erfgoed en daarnaast ook samen met het kerkbestuur van Limbricht actie ondernemen om de restauratie van een drieluik in de nieuwe Salviuskerk mogelijk te maken.

Met steun van de gemeente Sittard-Geleen wordt momenteel door de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) een vooronderzoek gedaan, waarvan de resultaten verwerkt worden in de expositie en de basis vormen voor restauratie. De Stichting heeft inmiddels een aantal instanties benaderd voor een bijdrage in de kosten en zal samen met het kerkbestuur in de komende tijd ook enkele publieksactiviteiten ondernemen, mede om het draagvlak voor het project te vergroten.

triptiek naar restauratieatelier

Cookieinstellingen