Raad tegen verklaring van geen bedenkingen voor woontoren

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Tijdens de online gemeenteraadsvergadering die donderdagavond plaatsvond werd gestemd over een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) voor de bouw van 27 appartementen op de Rijksweg Noord in Sittard.

Agendapunt 15 betrof een opmerkelijk dossier. De plannen voor de bouw van een woontoren ter hoogte van de hoek Heijersteeg Rijksweg Noord in Sittard dateren al van voor 2016. Maar in het bestemmingsplan Overhoven 2016 bleek de bouwtitel abusievelijk te zijn wegbestemd, waardoor het momenteel niet is toegestaan om op de gewenste locatie te bouwen. Verder bleek de gemeente niet te hebben gereageerd op door omwonenden tegen de plannen ingediende zienswijzen. De hele gang van zaken leidde bij de omwonenden tot flinke irritatie.

De initiatiefnemer voor de te bouwen woontoren, Investeringsmaatschappij Merks, dreigt een stevige planschadeclaim in te dienen wanneer de gemeente de gemaakte vergissing niet rechtzet. Normaliter zou deze omissie eenvoudig zijn te herstellen, maar samen met het bouwplan wil de initiatiefnemer ter plaatse ook het project zonneweide realiseren. En daarvoor geldt een (uitgebreide) Wabo (wet algemene bepalingen omgevingsrecht) vergunningprocedure.

Daardoor kan de bouwtitel alleen worden teruggebracht wanneer de gemeenteraad daarvoor een verklaring van geen bedenkingen afgeeft. Als dat gebeurt kan het project opnieuw de molen in voor de aanvraag van een omgevingsvergunning.

Het college stelde ook voor te bepalen dat, als er geen zienswijzen worden ingediend tegen de ontwerp omgevingsvergunning dan wel de ontwerpverklaring van geen bedenkingen, deze ontwerpverklaring van geen bedenkingen wordt aangemerkt als de definitieve verklaring van geen bedenkingen ten behoeve van de af te geven definitieve omgevingsvergunning.

De stemming pakte echter niet in het voordeel van het College uit. Het voorstel om de vvgb af te geven werd verworpen met 20 tegen 17 stemmen. Voor stemden gob, GroenLinks, twee van de drie raadsleden van de Stadspartij en de VVD. Tegen stemden alle andere partijen en een raadslid van de Stadspartij. In hun stemverklaringen drongen veel fracties er bij de wethouder op aan om in gesprek te gaan met alle belanghebbende partijen en ook om alternatieve locaties te overwegen. D66 wilde zich in geen geval laten chanteren met het dreigement van een planschadeclaim en het CDA sprak over de gang van zaken in dit dossier “niet van een ambtelijke fout maar van ambtelijk falen”.

En daarmee ligt de bal weer bij het College. Men zal in gesprek moeten met Investeringsmaatschappij Merks om tot een oplossing te komen, dan wel de planschadeclaim – naar schatting ruim 2 miljoen euro – moeten betalen of aanvechten zodra die wordt ingediend.

Cookieinstellingen