Ruim een derde ambtenaren ziet het gemeentehuis verdwijnen

Hoofdkantoor BCT in Sittard
Hoofdkantoor BCT in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het in Sittard gevestigde BCT, specialist in Enterprise Information Management, heeft een onderzoek verricht onder informatiemanagers en IT-medewerkers van 33 gemeenten.

Daaruit blijkt dat meer dan één derde van de telefonisch bevraagde ambtenaren verwacht dat het fysieke gemeentehuis, zoals we dat nu kennen, in de toekomst verdwijnt. Van deze groep denkt bijna de helft dat het binnen vijf jaar al zo ver kan zijn.

Bijna een vijfde van de ambtenaren verwacht dat vooral technologieën die selfservice-functies ondersteunen veel impact zullen hebben. Ver gaande adoptie van selfservice-technologie zorgt ervoor dat de functie van het gemeentehuis overbodig wordt.

Volgens directeur Dimitri Palmen van BCT is de digitalisering van de gemeente niet langer een onderscheidende factor of een extra dienst aan de burger, maar is dat een noodzaak geworden. “Om toch operatief te kunnen zijn in tijden van crisis, ontkom je er als gemeente er niet meer aan om burgers, partners en organisaties digitaal oplossingen te bieden. Het is daarom nodig dat ook de overheid toegroeit naar een digitaal georiënteerd businessmodel. Ik zie kansen voor gemeenten die samen met leveranciers een platform creëren dat toegevoegde publieke waarde garandeert en zorgt voor de juiste balans tussen mens en technologie.”

Cookieinstellingen