Goede perenoogst verwacht, appeloogst iets minder dan vorig jaar

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Dit jaar wordt een jaar dat niet snel zal worden vergeten. Corona, social distancing en andere preventieve maatregelen: iedereen worstelt er wel mee.

De oogst van appelen en peren lijkt daar niet onder te lijden. Fruitbomen, en dan met name de perenbomen, lijken het dit jaar goed te doen. Wie regelmatig de Ursulinentuin in het centrum van Sittard bezoekt zal dat kunnen beamen, want het met diverse perenrassen bevolkte perenlaantje – Boomgroep van het Jaar 2015 – hangt dit jaar barstensvol peren. Een groot deel van de daar aanwezige perenrassen werd in 1900 geplant door de zusters Ursulinen.

Het mooie is dat het iedereen vrij staat om de peren te plukken wanneer ze rijp zijn. Overigens geldt voor alle fruit in de Ursulinentuin dat het gratis mag worden geplukt.
2020 goed perenjaar?

De Nederlandse appeloogst valt dit jaar naar verwachting iets lager uit dan vorig jaar. De hoeveelheid peren die in Nederland geoogst wordt valt daarentegen ongeveer gelijk uit. Branchepartijen GroentenFruithuis en NFO zeggen dat op basis van de nieuwe oogstraming. Voor die schatting zijn metingen gedaan bij boomgaarden door heel Nederland die een representatief beeld geven.

GroentenFruithuis en NFO verwachten dat er 234 miljoen kilo appels geplukt kunnen worden, een afname van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. De hoeveelheid peren die in de Nederlandse boomgaarden rijpt, wordt geschat op 373 miljoen kilo wat evenveel is als de oogst van vorig jaar.

Bij de appels worden er onder meer minder Elstars, de meest gekweekte appel in Nederland, verwacht. Ook van bijvoorbeeld de Jonagold en de Golden Delicious zijn er dit jaar minder van eigen bodem. De Junami wordt juist meer gekweekt. Bij de peren blijft de Conference de meest gekweekte soort.

Of appels nu duurder worden hangt af van de oogst in andere Europese landen. De nieuwe oogst appels en peren is vanaf half augustus beschikbaar.

Cookieinstellingen