‘Traanvogel’ maakt dood en afscheid bespreekbaar onder jonge kinderen

Foto: screenshot uit crowdfundingvideo

De uit Geleen afkomstige toneelregisseur Yentl Vlachos ontwikkelt theater voor het jonge publiek.

Op dit moment werkt ze aan haar educatieve theatervoorstelling ‘Traanvogel’. Met die voorstelling voor kinderen van 8 jaar en ouder maakt Yentl de dood en het afscheid onder jonge kinderen bespreekbaar. Traanvogel zal komend jaar gaan touren op basisscholen door heel Nederland.

Yentl ziet voor zichzelf een rol weggelegd als regisseur om iedereen te betrekken en te activeren op belangrijke thema’s zoals de dood, rouwverwerking en afscheid. “Mijn voorstelling maakt de dood behapbaar en bespreekbaar voor jonge kinderen. Met deze voorstelling wil ik bijdragen aan een betere leefomgeving en een gezondere verstandhouding met de dood. Het is belangrijk dat een groot publiek kennis maakt met Traanvogel want afscheid nemen lijkt ver weg maar is soms ineens heel dichtbij.”

Bij de voorstelling is ook een educatieprogramma ontwikkeld, zodat kinderen leren woorden te geven aan emoties. “Ze leren dat het oké is om over de dood te praten en dat alle vragen die hierbij opborrelen het recht hebben om beantwoord te worden. Educatie zorgt ervoor dat kinderen zelf iets met de thematiek gaan doen. Het zet ze in beweging en het zorgt ervoor dat je niet meer van een afstand kan kijken. Je leert je verhouden met het stuk. Dit geld voor zowel de kinderen als ouders, verzorgers, docenten, broers, zussen, opa en oma’s, kortom iedereen! Omdat kinderen veel in aanraking komen met de dood en met name in 2020/2021 door het coronavirus, vind ik het uiterst belangrijk dat deze voorstelling dit jaar nog op de planken komt, zodat kinderen en volwassenen gevoelens een plek geven door middel van onze theatrale beleving.”

Om haar plannen uit te kunnen voeren is Yentl onder andere gestart met een crowdfundingsactie. Wilt u haar steunen om haar doel te bereiken? Bezoek dan de crowdfundingpagina voor De Traanvogel.

Cookieinstellingen