Prinses Christina  Klassiek  Concours regio Zuid 2

Foto: © Prinses Christina Concours

Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 maart doen er 38 jongeren mee aan het Prinses Christina  Klassiek Concours regio Zuid 2.

Ondanks corona gaat de klassieke muziekwedstrijd gewoon door! Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur kunnen jonge muzikanten een filmpje insturen van hun optreden, waarmee zij kans maken op mooie prijzen. Het publiek kan alle filmpjes gratis bekijken en in de week van 8 maart stemmen voor de publieksprijs.

Deelnemers zijn tussen de 12 en 19 jaar en afkomstig uit de wijde regio Limburg en een deel van Vlaanderen. Van Venlo tot Maastricht, van Wijlre tot Gent. Iedereen die een muziekstuk aardig in de vingers  heeft, kan meedoen aan de wedstrijd van het Prinses Christina Concours. Het is de 52ste editie van het concours, dat nu geheel online en coronaproof plaatsvindt. De muzikanten geven elk een optreden van maximaal tien minuten en sturen dit in. De filmpjes worden beoordeeld door een professionele jury en na afloop ontvangen alle deelnemers persoonlijke feedback.

“Voor een concours doe je toch net even extra je best”

Een van de deelnemers is Luca Bollweg (18 jaar, Maastricht). Hij speelt trombone en zegt over zijn instrument: ‘Op mijn derde vond ik de trombone al zo’n gaaf instrument; het enige instrument met een schuif en een machtig geluid. Ik ben gelijk op trombone begonnen. Ik kon weliswaar nog niet alle tonen spelen omdat ik nog te kleine armen had, maar met een kindertrombone ging dat prima.’ Over zijn deelname aan het concours zegt hij: ‘Ik doe mee aan dit concours omdat ik het belangrijk vind dat ik meer podiumervaring krijg. Helaas is dat door corona een beetje in het water gevallen, maar het concours heeft me weer iets gegeven om naartoe te werken. Ik hoop dat ik van de jury goede feedback krijg, waarmee ik weer kan doorgroeien.’ Deelnemer Zimra Hegedüs-Bjelik (12 jaar, Wijlre) speelt harp. Ze had liever op een podium gestaan maar heeft zich toch opgegeven voor het concours: Ik zat liever op het podium, want ik voel me altijd zenuwachtiger voor een camera en voor de camera heb ik het wedstrijdgevoel minder dan op een podium.’

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere het klassieke concours, waar landelijk zo’n vierhonderd jongeren aan meedoen. Jonge muzikanten treden op voor jury en publiek, krijgen feedback op hun spel en maken kans op mooie prijzen, zoals concerten met orkesten en masterclasses. In totaal zijn er 6 voorronden in verschillende regio’s van het hele land. Alle deelnemers maken kans op een plek in de Nationale Finale, die eind april ook online wordt uitgezonden. Zie voor meer informatie:  www.christinaconcours.nl.

Stem op uw persoonlijke favoriet!

Alle ingestuurde filmpjes zijn in het weekend van 5 tot en met 7 maart direct te zien op de website  www.christinaconcours.nl. Iedereen die dat wil kan hier van maandag 8 maart 18:00 uur tot en met vrijdag 12 maart 18:00 uur stemmen op zijn of haar persoonlijke favoriet. De winnaars van dit concours worden bekendgemaakt in een speciale bekendmakingsvideo die wordt uitgezonden op zondag 21 maart.

Cookieinstellingen