Afgelopen week 52.087 nieuwe coronabesmettingen geteld

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Afgelopen week zijn er 52.087 nieuwe coronabesmettingen geteld (een week eerder 55.097) personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.

Er zijn in de afgelopen week 1633 (een week eerder 1774) patiënten door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). De IC’s namen de afgelopen week 377 zieken op, 2 minder dan een week eerder. De afgelopen week zijn 128 (een week eerder 129) laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld.

In week 17 werd van 409.557 geteste personen de uitslag bekend: 48.102 testten positief op COVID-19. Een week eerder waren van de 487.361 ontvangen uitslagen er 51.429 positief. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is van week 16 op week 17 gestegen van 10,6% naar 11,7%.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Niet iedereen die positief test, wordt patiënt genoemd. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. In het verleden noemde het RIVM mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit is inmiddels aangepast in de berichtgeving door het RIVM.

Reacties