Kabinet kondigt verdere versoepeling coronamaatregelen aan

Foto: CC0

Tijdens een persconferentie heeft demissionair premier Mark Rutte een aantal versoepelingen van de geldende coronamaatregelen aangekondigd.

De versoepelingen gaan in op 5 juni, vier dagen eerder dan eerder aangekondigd.

De meeste locaties gaan onder voorwaarden weer open, kondigde premier Mark Rutte aan. “We nemen een gecalculeerd risico. Als de cijfers omhoog schieten ontstaat een nieuwe situatie, maar dat is hoogst onwaarschijnlijk. We verwachten dat de dalende trend doorzet en durven de versnelling aan”, aldus de premier. “We gaan van gesloten, tenzij, naar open, tenzij.”

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers.

Belangrijk blijft dat we drukte blijven vermijden en ons allemaal aan de basisregels blijven houden, ook als we al gevaccineerd zijn: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. We werken thuis als dit kan. En we laten ons vaccineren, zodra we aan de beurt zijn. Dan kan er snel steeds meer.

Winkels mogen weer meer en langer klanten ontvangen

Er mogen vanaf eind volgende week weer meer mensen tegelijk in een winkel zijn. De capaciteit gaat naar één persoon per 10 vierkante meter, heeft het kabinet besloten in de nieuwe versoepeling. Tot 5 juni blijft de huidige limiet van één klant per 25 vierkante meter winkeloppervlakte gelden.

Ook kunnen winkels weer hun normale openingstijden aan gaan houden. Koopavonden zijn namelijk weer toegestaan. Tot nu toe moesten winkels, met uitzondering van supermarkten, om 20:00 uur dicht.

Jeugd mag weer wedstrijden tegen andere clubs spelen

Jeugd tot en met 17 jaar mag vanaf 5 juni weer wedstrijden tegen andere clubs spelen.

Sporten in groepen is weer toegestaan en de verplichte 1,5 meter afstand geldt niet meer bij sporten waarbij dat voor de beoefening van de sport niet haalbaar is, zoals voetbal, volleybal en judo. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

“Heel fijn dat onze leden eindelijk weer een nieuwe prikkel krijgen om te (blijven) voetballen”, reageerde Jan Dirk van der Zee, de directeur van het amateurvoetbal. “Bij de senioren worden teams herenigd nu de leeftijdsgrens van 27 jaar vervalt en de jeugd kan direct op 5 juni weer wedstrijden spelen in de KNVB Regiocup.”

Sportkantines, kleedkamers en douches mogen weer open. Van der Zee: “Ook de kantines krijgen meer mogelijkheden. We hebben er lang op moeten wachten.”

Publiek is bij de amateurwedstrijden nog niet toegestaan.

Sauna’s en zonnebankstudio’s kunnen open

Ook de casino’s, sauna’s, zonnebankstudio’s en wellnesscentra mogen op 5 juni open. Daarbij geldt wel de regel dat ze maximaal één persoon per tien vierkante meter mogen toelaten. De bezoekers moeten reserveren en zich registreren, binnen moeten ze een mondkapje dragen en ze moeten een gezondheidscheck doen.

Nachtclubs en discotheken moeten voorlopig nog dichtblijven, net als kermissen.

Cafés en restaurants mogen weer open, maar EK kijken in cafés mag niet

Behalve de terrassen mogen vanaf 5 juni ook cafés zonder terras en restaurants weer open. Bovendien mag de horeca dan langer openblijven, tot 22:00 uur, heeft het kabinet aangekondigd. Ook mogen er dan maximaal vier mensen aan een tafel zitten. Entertainment in de horeca, zoals het tonen van EK-wedstrijden op schermen, blijft voorlopig verboden.

Tegelijk met de versoepelingen in de horeca vervalt ook het verbod op de verkoop van alcohol na 20:00 uur in winkels. Ook dat schuift op naar 22:00 uur.

Musea en theaters mogen ook open

Musea zijn opgetogen dat ze vanaf 5 juni weer open mogen. “Na een sluiting van bijna een half jaar kunnen ze eindelijk weer doen wat ze het liefste willen: bezoekers verwelkomen”, reageert de Museumvereniging.

De brancheorganisatie van musea wijst erop dat er geen toegangstesten nodig zijn om naar binnen te kunnen. “Wel geldt natuurlijk het corona-protocol, waaronder het vooraf reserveren van een tijdvak, afstand houden en extra hygiëne.”

De Museumvereniging stelt dat de musea tijdens de coronacrisis veel aanbod online hebben ontwikkeld en dat daarop positief wordt gereageerd. “Maar er gaat toch niets boven dingen ter plekke zelf bekijken. Musea hebben prachtige, leerzame, interessante tentoonstellingen klaarstaan. We zien mensen graag weer bij onze ruim 400 musea, die overal in Nederland te vinden zijn.”

Ook theaters en bisocopen mogen weer maximaal 50 gasten ontvangen. Dat aantal mag hoger zijn in zalen met meer dan 1000 stoelen.

Klik op onderstaande links voor meer informatie over:

Cookieinstellingen