Autobezit in Limburg in 15 jaar toegenomen met 9,2%

Foto: SGN

Tussen 2005 en 2020 is in Limburg het autobezit per huishouden toegenomen met 9,2%.

Op gemeentelijk niveau was de grootste stijging te zien in Bergen: hier hadden huishoudens zelfs gemiddeld 17,5% meer auto’s. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente CBS-data.

Toename autobezit in 29 van de 31 gemeenten

Ondanks dat bijna overal in Limburg het aantal auto’s per huishouden toenam, zijn er grote verschillen per gemeente. Zo was de afgelopen 15 jaar de grootste toename in het autobezit te zien in Bergen. Hier nam het aantal auto’s per huishouden toe van 1,17 naar 1,37 (+17,5%). Ook in de gemeenten Beesel (+17,1%) en Echt-Susteren (+16,6%) nam het aantal auto’s op de oprit sterk toe.

Maastricht en Vaals zijn de enige gemeenten in Limburg waar het aantal auto’s per huishouden juist afnam. Hier heeft men respectievelijk 7,9% en 4% minder auto’s in bezit dan 15 jaar geleden.

Meeste auto’s in Bergen

In Limburg hebben huishoudens gemiddeld 1,07 auto’s op de oprit staan. Dit zijn er 11,9% meer dan het landelijke gemiddelde van 0,96 auto’s per huishouden. In Bergen heeft men – gemiddeld gezien – de meeste auto’s. Per huishouden staan hier gemiddeld 1,37 auto’s op de stoep: bijna de helft meer dan het landelijk gemiddelde (+43,6%). Ook in Nederweert (+40,5%) en Beekdaelen (+38,2%) heeft men over het algemeen meer auto’s dan gemiddeld.

De hoge aantallen in deze gemeenten zijn deels te verklaren door de relatief grote afstand die de inwoners afleggen voor basisbehoeften. Zo moet men hier gemiddeld dubbel zo ver rijden naar een grote supermarkt dan in bijvoorbeeld Maastricht, waar het autobezit dan ook veel lager ligt (0,64 auto’s per huishouden).


Bron: Independer

Bron: Independer

Cookieinstellingen