Sittard-Geleen doet mee aan landelijke monitor vroegsignalering schulden

Foto: CC0 via Pixabay

In juni 2021 is de gemeente Sittard-Geleen gestart met de uitvoering van het aanvalsplan vroegsignalering schulden.

Dit plan is er als opvolging van signalen van inwoners met betaalachterstanden bij woningcorporaties, zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijven.

Het doel van de aanpak is het voorkomen dat betaalachterstanden oplopen tot problematische schulden door vroegtijdig te signaleren en outreachend hulp aan te bieden aan deze inwoners.

Landelijke monitor

Om gemeenten inzicht te geven in de effecten van hun eigen aanpak rondom vroegsignalering en van elkaar te leren, is er een landelijke monitor ontwikkeld. Daarin kunnen gemeenten cijfers van Inforing (het ICT-systeem) en Bureau Krediet Registratie (BKR) op gemeenteniveau vergelijken met cijfers en gemiddelden van gemeenten met een vergelijkbaar inwoneraantal. Gemeente Sittard-Geleen neemt met ingang van 1 september 2021 kosteloos deel aan deze monitor.

De landelijke monitor heeft drie centrale doelstellingen:

  1. Uit een grote hoeveelheid (niet-privacygevoelige) data met enkele indicatoren en overzichtelijke presentatie inzicht geven in de uitvoering en resultaten van vroegsignalering;
  2. Zoveel mogelijk gemeenten aan laten sluiten bij de monitor om te leren van de gegevens en van elkaar, daarbij optimaal aansluitend bij de gegevensbehoefte van gemeenten;
  3. Gegevens uit de monitor verrijken met andere gegevens(bronnen), zoals die van zorgverzekeraars, om zo analyses te maken over de data en inzicht te bieden in de uitvoering van vroegsignalering.

Rapportages en landelijke bijeenkomsten maken het mogelijk om zicht te krijgen op de effectiviteit van de diverse aanpakken rondom vroegsignalering. De ‘Monitor Vroegsignalering Schulden’ heeft een looptijd van vijf jaar (tot juli 2025).

Cookieinstellingen