Vast Prik Sittard-Geleen viert eerste verjaardag met zwerfafvalrapen

<em>Gedumpte troep langs de Oligstraße</em>
Gedumpte troep langs de Oligstraße
Foto: SGN

Aanstaande zondag 9 januari 2022 bestaat Vaste Prik Sittard-Geleen exact 1 jaar. En dat wordt op passende wijze gevierd.

De bundeling van krachten van plandelaars (een samentrekking van ‘pla’ van plastic en ‘andelaars’ van wandelaars) in de Gemeente Sittard-Geleen begon die dag een jaar geleden op de Oligstraße, tussen Broeksittard en Tudderen. “Een jaar later kunnen we in elk geval zeggen dat onze gemeente er niet alleen een stuk schoner op is geworden, maar we ook met velen lekker in beweging blijven en er nieuwe contacten zijn ontstaan,” aldus Michel van Dijke, mede-initiatiefnemer van Vaste Prik Sittard-Geleen.

De greppels langs de Oligstraße en de (paden langs) de rode beek werden nogal eens gebruikt door mensen om er illegaal afval te dumpen. En niet zomaar een beetje: Vaste Prik Sittard-Geleen raapte daar vorig jaar 1400 kilo gedumpt afval op. Daarmee kwam er overigens geen einde aan de illegale afvaldumpingen en besloot de Gemeinde Selfkant om de Oligstraße op de grens met Broeksittard af te sluiten voor autoverkeer in de hoop zo aan de illegale dumpingen een einde te maken. Of dat heeft geholpen wordt komende zondag duidelijk.

Vaste Prik Sittard-Geleen gaat op zondag 9 januari van 10:00 tot 12:00 uur terug naar de Oligstraße bij Aan het Broek in Sittard om vast te stellen hoe de straat en de omgeving er een jaar later bijliggen. En als er rommel ligt, dan wordt die ook nu weer opgeruimd.

Cookieinstellingen