Kunstwerk bij A2 wordt forse artistieke weergave Haantje van Buchten

Foto: Haantje van Buchten

Het geplande kunstwerk bij de A2 in Holtum wordt geen abstract kunstwerk, maar een artistieke weergave van het Haantje van Buchten.

Het Haantje van Buchten werd in 1976 gevonden op een akker bij Buchten en is een belangrijke archeologische vondst, naar schatting daterend uit de tweede eeuw na Christus. Het met email versierde bronzen beeldje uit de Romeinse tijd, dat nu in het Limburgs Museum in Venlo staat, moet het symbool worden van het project Bottleneck, dat op logistiek gebied een stevige impuls heeft gegeven aan de economische ontwikkeling van de regio. Het project is nu bijna afgerond.

Uit antwoorden van het College van B&W op vragen van raadslid Marcel Claessens van politieke groepering gob blijkt dat het op te richten kunstwerk een stevig formaat krijgt: het wordt 13 tot 15 meter hoog en dat vraagt om de inzet van een kunstenaar die ervaring heeft met een dergelijk groot formaat. Verder moet de kunstenaar ervaring hebben in het werken met roestvrijstaal en gietaluminium.

Claessens liet het College weten dat het een mooi gebaar zou zijn als voor het kunstwerk een lokale kunstenaar wordt benaderd. Het College antwoordde daarop gehouden te zijn aan het gemeentelijk en het provinciaal aanbestedingsbeleid. Als een lokale kunstenaar aan de gestelde voorwaarden voldoet zal deze zeker worden uitgenodigd om een offerte uit te brengen.

Cookieinstellingen