Nieuwe theaterprogramma Toon Hermans Theater breed gevarieerd

<em>Artist impression - © Bureau FWP Architectuur</em>
Artist impression - © Bureau FWP Architectuur
Foto: Bureau FWP Architectuur

Maandagavond werd in het Toon Hermans Theater in Sittard het theaterprogramma voor het seizoen 2022-2023 gepresenteerd.

De bezoekers werden getrakteerd op een aantal previews van voorstellingen die er vanaf 7 september aanstaande in het theater aan de Monseigneur Claessensstraat zijn te zien. Om maar meteen met een wereldprimeur in huis te vallen: op woensdag 7 september vindt de allereerste uitvoering plaats van de opera Pássaro do Paraïso, die tijdens de coronapandemie werd geschreven door de bekende sopraan Carla Maffioletti. De opera bezingt het Amazonewoud en wordt uitgevoerd door de componiste samen met het Heritage Sinfonietta. Het is een van de diverse opera-uitvoeringen die komend seizoen in het Toon Hermans Theater op het programma staan.

Verder besprak Inez Derksen de ontwikkelingen bij het Laagland Theater dat nu al acht jaar lang het huisgezelschap van de schouwburg is en werden videobeelden van komende voorstellingen getoond. Datzelfde deed Club Lam met de voorstellingen Lourdes en Rubens Meisjes. Tussen door Nekka gezongen liedjes van Toon vond een gesprek op de bühne plaats met Herman van Hove, die de laatste tien jaren van Toons carrière als zijn manager fungeerde. Daarbij werd natuurlijk de vraag gesteld wat Toon er van gevonden zou hebben als hij wist dat de Sittardse schouwburg naar hem vernoemd zou worden.

Behalve toneel- en kleinkunstvoorstellingen en avonden met opera en klassieke muziek zijn er ook veel voorstellingen met lichtere muziek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de musical Checkpoint Charlie (met liedteksten van Stef Bos), een optreden van de Evergreen Top 1000 Live Band, een avond met The Dublin Legends en een optreden van OG3NE, om er willekeurig enkele voorstellingen uit te lichten. Evenmin ontbreken dansvoorstellingen. En natuurlijk worden ook de jongste gasten niet vergeten, want er staan diverse kindervoorstellingen op het menu.

Ook is er ruimte voor regionaal en lokaal talent, zoals tijdens de Limburgse finale van Kunstbende en de dansvoorstelling Just Because van dansschool Danzaira uit Sittard. En als we het toch over lokale producties hebben, dan mag zeker de Zittesje Revuu Oukouk niet onvermeld blijven. De driejaarlijkse productie wordt in november en december in totaal maar liefst negen maal op de planken gebracht.

Het theaterprogramma is online te lezen op www.toonhermanstheater.nl/programma. Kaarten bestellen is tot komende maandag alleen mogelijk voor Vrienden van het Toon Hermans Theater, daarna kan iedereen online of bij de Uitbalie kaarten voor de voorstellingen aanschaffen. Vriend worden voor het seizoen 2022-2023 is tot 1 juni overigens helemaal gratis.

Activiteiten buitenshuis

Kort voor de start van het nieuwe theaterseizoen is het Toon Hermans Theater ook te vinden op het Sint Rosa Festival (26 tot en met 28 augustus). Daar is Karin Bloemen de speciale gast op de Mega Sing Along 2022. Verder worden in een speciale theatertent op het festivalterrein een aantal voorstellingen gegeven. Opera Compact vertoont er Het Ongehoorde Circus van de Stem, Club Lam brengt er de monoloog Lourdes en Nekka brengt Nederlandstalige nummers, waaronder uiteraard bekende liedjes van Toon Hermans.

Andere activiteiten die buitenshuis worden gehouden zijn de voorstellingen die in samenwerking met Barokensemble Ad Mosam worden gehouden in de Sint Michielskerk en in de Sint Petruskerk. En verder wordt in Filmhuis De Domijnen weer een muziek-, theater- en filmprogramma gepresenteerd als prelude op het festival Musica Sacra in Maastricht.

Kortom: het Toon Hermans Theater in Sittard is er in geslaagd om voor komend theaterseizoen een breed gevarieerd aanbod aan voorstellingen te programmeren.

Cookieinstellingen