De Zittesje Revuu gaat voor cultuuronderwijs op de basisscholen

Foto: SGN

De Zittesje Revuu bestaat in 2022 maar liefst 111 jaar. Een mooi moment om dit stukje ‘Zittesj cultureel erfgoed’ veilig te stellen bij ook de volgende generatie.

Gecombineerd met het feit dat basisscholen behoefte hebben aan creatieve talentontwikkeling, heeft dit De Zittesje Revuu ertoe aangezet mee te denken over creatief basisonderwijs in het thema van de revue.

Basisschool Leyenbroek start pilot met creatieve leskist

Het doel van de Zittesje Revuu is om aan dat 111-jarig bestaan nog minimaal een gelijk aantal jaar vast te plakken. Bert van Soest (voorzitter van de Zittesje Revuu). “We zoeken naar de aansluiting met de nieuwe generatie zowel in het publiek als in de organisatie. Om die reden is het belangrijk een initiatief neer te zetten dat duurzaam is. Geen eenmalige activiteit maar echt iets dat beklijft.“

Samenwerken

“Om die reden hebben we ons goed georiënteerd en zijn we de connectie aangegaan met o.a. het Huis van de Kunsten.” Inmiddels is er een samenwerking met Stichting Kindante om dit project ook te verankeren in het basisonderwijs. De basis nu is dat er een leskist is ontwikkeld met een startende video van en voor kinderen over de Zittesje Revuu en allerhande lessen die betrekking hebben op een revue. Denk aan schminken, toneelles, decorbouw en muziek.

Dit sluit helemaal aan bij het principe van STEAM Limburg, waar de revue nu ook verkennende gesprekken mee voert. Namelijk dat je door de leerling zelf te laten onderzoeken in plaats van alleen te luisteren de nieuwsgierigheid van nu omzet in de ontdekking van morgen. Een bijkomend voordeel van dit initiatief is dat er door deze leskist ook weer aandacht is voor de streektaal, het dialect. Ook voor Stichting Kindante een waardevolle toevoeging, aangezien zij samen met Movare aan een meertaligheidsproject werken (3M). Kinderen die meerdere talen spreken hebben hierdoor voordeel op andere gebieden, bijvoorbeeld begrijpend lezen en hebben een veel grotere woordenschat.

Pilot op basisschool Leyenbroek

revue leskist andries houtakkers geschminkt

Art Helwig, leraar op basisschool Leyenbroek is samen met groep 7 al een aantal dagen aan de slag met de creatieve leskist. Het programma is ideaal voor groep 7, omdat het natuurlijk de perfecte voorbereiding biedt voor de schoolmusical van groep 8. Aan creativiteit geen gebrek in deze klas. Er wordt gezongen, er zijn creatieve tekeningen gemaakt, er werd geschminkt en toneelgespeeld. De energie bruist! Wethouder Andries Houtakkers kwam eens kijken bij basisschool Leyenbroek hoe de kinderen aan de slag waren met dit lesprogramma. Hij werd zelfs nog mee-geschminkt en mocht, geheel in het teken van de Zittesje Revuu die eraan komt in november dit jaar, een slokje Oukouk proeven. “Mooi om te zien dit. Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor een brede vorming van jonge mensen, hetgeen hen sterkt in veel talenten op latere leeftijd. Een mooi initiatief dus,” aldus de wethouder.

Starten met de leskist

Hoewel het duurzaam lesprogramma voor de lange termijn met alle partijen nog in ontwikkeling is, kan er door de basisscholen al wel worden gestart met de basisleskist. Zeker in dit revuejaar een mooi moment om na de zomer mee van start te gaan, omdat de kinderen in november ook weer 3 weekenden de kans krijgen de revue te bezoeken. Op zondagen zijn zelfs speciale familie-matinées met speciale voordelen voor deelnemende scholen.

Bijschrift bij foto boven dit bericht: Van links naar rechts wethouder Andries Houtakkers, voorzitter Zittesje Revuu Bert van Soest, Chantal Lambie-Boosten van Huis voor de kunsten Limburg en kinderen van BS Leyenbroek.

Interesse in deze pilot en/of de leskist? Kijk op www.zittesjerevuu.nl/scholenactie.

Cookieinstellingen