Drukbezochte afscheidszitting gemeenteraad

Foto:

In een stampvolle raadszaal in Geleen werd woensdagavond tijdens een lange zitting afscheid genomen van een aantal raadsleden. Van enkelen wellicht tijdelijk, van het merendeel tenminste voor vier jaar.

Aan het begin van de bijeenkomst vroeg burgemeester Sjraar Cox een moment van stilte ter gedachtenis aan de 9-jarige Merel, het meisje dat na een verkeersongeval op de Einighauserweg is overleden. 
De commissie (Marleen van Rijnsbergen, Ronald Snippe en Hub Lemmens) die de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden controleerde vond geen belemmeringen om hen toe te laten tot de gemeenteraad. 
Vervolgens werd met een bloemetje, een flesje wijn, een boek van kunstschilder Guus van Eck (met werk over de gemeente) en een op de persoon toegesneden toespraak van de burgemeester afscheid genomen van in totaal dertien raadsleden. Daarbij werd het kortst zittende raadslid – Robert Bongers (GOB, 15 maanden raadslid) – als eerste toegesproken en het langst zittende – Hub Lemmens (Stadspartij, 36 jaar) het laatst.
Voor een aantal van hen zal het afscheid van de raad maar kort zijn, omdat zij straks de plek kunnen innemen die vrijkomt omdat bijvoorbeeld de lijsttrekker een wethoudersfunctie in het nieuwe College van B&W gaat vervullen.
Het langst zittende raadslid dat niet terugkeert, Hub Lemmens, heeft er nu bewust voor gekozen om afscheid van de gemeenteraad te nemen.  Lemmens begon 36 jaar geleden als raadslid in Born en was daar ook een aantal keren actief als wethouder. Na de gemeentelijke herindeling kwam hij namens de Stadspartij in de gemeenteraad van Sittard-Geleen. 
In zijn afscheidstoespraak gaf Lemmens als tip aan de nieuwe raadsleden het advies om vooral niet de kat uit de boom te kijken, maar om er van meet af aan vol in te gaan, “zodat mensen je gezicht leren kennen”. Het is volgens Lemmens belangrijk overal op af te stappen en “de krant te halen”. 
Voor zijn langjarige inzet voor de gemeenteraad kreeg Lemmens van de gemeente Sittard-Geleen een schilderij van Guus van Eck cadeau.
Afscheid werd genomen van:

Robert Bongers – GOB
Chris Stoelwinder – PvdA
Hans Schörgers – CDA
Frans van Montfoort – VVD
Robert Housmans – Stadspartij
Frans van Velzen – PvdA
Willem Verhaeg – GroenLinks
Ronald Snippe – GroenLinks
Kitty Cremers – GOB
Maret Celis – PvdA
Hejer Harzi  – GroenLinks
José Moltmaker – VVD
Hub Lemmens – Stadspartij
Cookieinstellingen