Nipte winst OCI-Lions in spannende eerste finalewedstrijd

Zaterdagmiddag speelden in een afgeladen Fitland XL Topsporthal aan de Milaanstraat in Sittard OCI-Lions en Kras/Volendam hun eerste wedstrijd in een best-of-three-serie om het landskampioenschap.

Kras/Volendam zou je als de aartsrivaal van OCI-Lions kunnen bestempelen, want de Noord-Hollanders zijn er al diverse keren in geslaagd om OCI-Lions van de titel af te houden. Datzelfde gold voor de handbalbeker. Op Hemelvaartsdag brak OCI-Lions echter de ban door de finale om de nationale handbalbeker met 29-25 te winnen van Volendam.

Zaterdag dus andermaal een ontmoeting, nu een met een nóg hogere inzet. En ook nu werd het weer een enorm spannende wedstrijd.

OCI-Lions begon voortvarend aan de match en liep uit naar een 4-0 voorsprong vooraleer Volendam voor het eerst tegen scoorde. De gasten kwamen sterk terug en namen voor het eerst in deze wedstrijd een voorsprong: 8-9. Daarna trok Lions het initiatief weer naar zich toe. De ploeg liep uit naar 14-9, maar voor rust kwam Volendam terug tot 14-11.

Na rust bleek opnieuw dat Volendam een meer dan taaie tegenstander is. De club van coach Mark Schmetz kwam weer gelijk zelfs twee keer op voorsprong. Met nog twaalf minuten op de klok was de stand 23-23. Er werd bij tijd en wijle aan beide kanten fysiek zeer stevig gespeeld.

Dankzij goed keeperswerk van Luuk Hoiting wist Lions vanaf 24-24 uit te lopen naar 27-24 bij een resterende speeltijd van vijf minuten. Die werden opnieuw bloedstollend spannend. Volendam kroop weer dichterbij tot 28-27 en nog twee minuten te gaan.

In ondertal scoorde Luc Steins de beslissende treffer: 29-27. Pejovic ging eraf met een rode kaart en de resterende speeltijd moest Lions zien vol te maken met vier man. Volendam kwam nog terug tot 29-28. Tien seconden voor tijd nam Monique Tijsterman een laatste time-out. De stand bleef in de laatste tien seconden ongewijzigd.

De eerste slag is gewonnen. OCI-Lions speelt op 30 mei de return in Volendam. Afhankelijk van de uitslag van die wedstrijd – als Volendam niet verliest – volgt op 7 juni een derde en beslissende partij in Sittard.