Twee uurrecordpogingen op wielerbaan Geleen

Foto: Frank Vleugels

Op zondag 3 juli gaan twee wielrenners op de wielerbaan van Laco Glanerbrook in Geleen de strijd met de klok én zichzelf aan in een poging om een uurrecord te vestigen of te verbeteren.

Oorspronkelijk waren de recordpogingen op zaterdag 2 juli gepland, maar vanwege de ongunstige weersverwachting is besloten om de aanvallen naar zondag 3 juli te verplaatsen. Zaterdagochtend wordt regen verwacht, zondagochtend blijft volgens de verwachtingen droog. Er staat dan een zuidwestelijke wind, kracht 4.

Eén uur lang zo hard mogelijk rondjes rijden op een wielerbaan om een zo groot mogelijke afstand te overbruggen: het is geen sinecure. Een uurrecord rijden vergt niet alleen een uitstekende fysieke conditie, maar mentaal moet je ook goed in je vel zitten om onderweg de sleur en mogelijke dipjes op te vangen. Hopelijk wil het weer ook een beetje meewerken.

‘Wereldbakfietsuurrecord’

U kunt zaterdag in Geleen getuige zijn van een écht werelduurrecord, want Frank Vleugels uit Maastricht zal om 09:30 uur als eerste wielrenner ter wereld een ‘wereldbakfietsuurrecord’ gaan neerzetten.

Vleugels over die poging: “Michel van Dijke vroeg mij dit voorjaar of het niks voor mij was om het uurrecord 40+ aan te vallen op de wielerbaan Geleen. Dit record staat nogal erg scherp, en voor de grap opperde ik om als eerste in de wereld een uurrecord met de Bullitt cargobike (bakfiets) neer te zetten. Deze grap liep iets uit de hand, vandaar dat ik nu aan de vooravond sta om dit te realiseren”.

De 43-jarige Vleugels is fanatiek ex- wedstrijdwielrenner en landelijk marathonschaatser. “In 2008 had ik het voorrecht om van mijn hobby mijn werk te kunnen maken als freelance fietskoerier en dit groeide tot mijn eigen verbazing razendsnel uit tot Vleugels Fietskoeriers Maastricht, een nog steeds groeiend bedrijf met inmiddels 20 net zo enthousiaste fietskoeriers. Een Bullitt-cargo bike is voor dit werk een must, en het oranje werkpaardje doet trouw elke dag zijn dienst in – en rond Maastricht.”

“Door de dagelijkse kilometers in weer en wind het hele jaar door blijft mijn conditie meer dan uitstekend en zodoende is er eigenlijk niet specifiek getraind voor dit record. Ik zie het echter niet meer als een grap, maar als een leuke uitdaging om als eerste een record neer te zetten met de (in het vakgebied wereldberoemde) Bullitt. Voor deze eerste poging zal ik mijn Bullitt niet (zoals waarschijnlijk velen na mij) gaan verbouwen tot race-monster, maar exact zoals die hoort te zijn als er in Maastricht mee gewerkt wordt, inclusief 50 kilogram cargo. Dit neemt niet weg dat ik dat in de toekomst alsnog zou willen doen. Ik zal af gaan zien, maar tegelijk ook genieten van alle 60 minuten”.

Clare Roy doet recordpoging Dames 40+

Na de poging van Frank is het de beurt aan de 43-jarige Clare Roy. Zij fietst vanaf klokslag 11:00 uur een uur lang zoveel mogelijk kilometers in de categorie vrouwen 40+. Clare is geboren in Schotland en is nu woonachtig in Naarden. Ze vertrekt samen met haar man ‘s ochtends vanuit Naarden met de auto naar het diepe zuiden om dan vervolgens op tijd nog wat te kunnen warmdraaien op de rollen of de baan. “Ook gaf ze aan dat ze haar eigen muziek wilde horen op de baan. Dit gaan we natuurlijk regelen,” gaf baancommissaris Michel van Dijke aan.

Met beide uurrecords gaan de Waanzinnige Wielerweken in Sittard- Geleen van start. Frank Vleugels start om 09:30u en Clare Roy vertrekt om 11:00u aan het gevecht tegen haar zelf.

Clare Roy - foto: Berdien de Jong
Clare Roy – foto: Berdien de Jong
Cookieinstellingen