Dumoulin Nederlands recordhouder met 9 roze truien

Roze trui - start tweede etappe Giro 2016
Roze trui - start tweede etappe Giro 2016
Foto: Simone Bandener [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

Tom Dumoulin heeft donderdag Erik Breukink afgelost als Nederlandse wielrenner met de meeste roze truien in de Giro d’Italia – het equivalent van de gele trui in de Tour de France – in zijn bezit.

De Limburger mocht op het podium in Reggio Emilia voor de negende keer de leiderstrui in de Ronde van Italië aantrekken. “Ben ik nu alleen recordhouder? Dat vind ik wel leuk”, zei Dumoulin, ondertussen etend van een bak quinoa met broccoli en tomaat om zo snel mogelijk te herstellen.

De kopman van Team Sunweb reed vorig jaar al zes dagen in het roze. Dumoulin nestelde zich dinsdag wederom aan kop van het klassement door de tijdrit te winnen. Hij kwam donderdag zonder problemen de langste etappe in deze Giro door (,,een saaie rit, maar we hebben er weer een roze trui bij”) en keek alvast vooruit naar de bergetappes van komend weekeinde.

“Ik hoef niet aan te vallen, dus ik kan wachten. De anderen zullen me zeker gaan aanvallen. Het is aan mij om de schade te beperken als ik slechte benen heb. En als ik goede benen heb, moet ik proberen toe te slaan als de rookwolken zijn opgetrokken en de kans zich voor doet. Dan zal ik die zeker grijpen.”

Cookieinstellingen