Giro afgesloten met kermiskoers door Rome

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin
Foto: © Cor Vos | Team Sunweb

De 101e ronde van Italië zit erop. De organisatie had besloten dat de laatste 115 kilometer van de 3563 kilometer lange ronde in zijn geheel in Rome zouden worden gereden.

Was de laatste etappe vorig jaar nog beslissend voor de einduitslag – Tom Dumoulin pakte toen in de tijdrit de roze trui – dit jaar kende de Giro een vergelijkbaar slot als de Tour de France: een etappe die nergens anders nog om gaat dan de dagzege, want het klassement ligt eigenlijk al vast. Leuk voor het publiek langs de kant en voor mooie plaatjes op tv, maar voor de renners een verplicht nummer, waarbij een ongelukkige valpartij alsnog een goede eindklassering in de weg kan staan.

En omdat de renners al na twee ronden hadden aangegeven het parcours door het oude Rome veel te gevaarlijk te vinden werd de etappe na drie van de tien rondjes geneutraliseerd. Dat houdt in dat er aan de finish na 115 kilometer geen tijdverschillen worden opgemeten. Daarmee was Froome na drie rondjes door Rome vandaag zeker van zijn eindzege.

De renners die nog voor de dagzege wilden gaan konden evengoed hun gang gaan en deden dat uiteraard ook. De slotetappe in Rome werd in de sprint gewonnen door de Ier Sam Bennett, die daarmee zijn derde etappezege van deze Giro pakte. Hij was de Italiaan Elia Viviani en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker te snel af.

De groep met rozetruidrager Chris Froome deed het na de derde ronde kalmpjes aan en kwam ruim 10 minuten na het peloton, dat 3 kilometer voor de eindstreep twee vluchters terugpakte, over de streep. Met deze zege presteert Froom hetzelfde als twee illustere voorgangers voor hem al eens deden: drie grote opeenvolgende rondes (Tour, Vuelta en Giro) winnen.

Tom Dumoulin slaagde er dan weliswaar niet in om zijn titel te prolongeren, maar hij kan met zijn tweede plaats in het eindklassement terugkijken op een uitstekende Giro d’Italia. Volgende week doet hij met team Sunweb mee aan Hammer Limburg. Binnenkort beslist hij ook of hij meedoet aan de Tour de France of dat hij kiest voor de Vuelta. “Op dit moment denk ik dat ik de Tour wil rijden, maar dat kan over een week helemaal anders zijn”, zei Dumoulin. Ploegleider Van Dongen van Team Sunweb: “Tom rijdt twee grote rondes, maar er is echt nog geen enkele keuze gemaakt”.

Cookieinstellingen