Dumoulin wil nog even niet denken aan Tour

Tom Dumoulin
Tom Dumoulin
Foto: © Team Sunweb

Soms hoop je op een wonder, vertelde Tom Dumoulin de toegestroomde media bij de teambus van Sunweb.

Een paar uur eerder had hij nog een poging gedaan met de door een val gekwetste linkerknie de Giro d’Italia te vervolgen. Pijnstillers moesten de Limburger door de korte vijfde etappe helpen. In de stromende regen hield Dumoulin het al snel voor gezien.

De val dinsdag in de hectische finale naar Frascati had al een einde aan zijn klassementsambities gemaakt. Dumoulin leverde meer dan vier minuten in op klassementsleider Primoz Roglic, de Sloveen die hem op de openingsdag ook al een tikje had bezorgd. Op zijn favoriete terrein nota bene, de individuele tijdrit.

Het viel in het niet bij de tegenslag die hem dinsdag overkwam. Dumoulin ging onderuit en bereikte met een hevig bloedende knie de finish. Toen al was het hoogst onzeker of hij de Giro zou voortzetten. Een dag later viel het verdict. “Tegen beter weten in” meldde hij zich nog op het startpodium, de blik al net zo somber als het weer.

Zo kwam er een einde aan een missie die in december tot enige verbazing leidde. Na zijn tweede plaatsen vorig jaar in de Giro en in de Ronde van Frankrijk stelde Dumoulin aan het einde van die laatste ronde dat dit jaar zijn focus op de Tour zou liggen. Bij het zien van de routeschema’s bedacht hij zich. Met meer tijdritkilometers zag Dumoulin reëlere kansen om in Italië voor zijn tweede eindzege te gaan na zijn winst in 2017.

Voor Dumoulin is het de vijfde keer dat hij een grote ronde voortijdig beëindigt. Zelden gebeurde dat anoniem. In 2015 kwam hij in de Tour ten val in de derde etappe, terwijl hij hard op weg leek in het Belgische Hoei de gele trui te gaan veroveren.

In 2016 gaf hij in de in Apeldoorn gestarte Giro op wegens problemen aan het zitvlak nadat hij zes dagen in de roze leiderstrui had gereden. Later dat jaar brak hij bij een val in de Tour het spaakbeen ter hoogte van zijn linkerpols. Dat was een fikse tegenvaller omdat zijn hoofddoel dat jaar, de tijdrit bij de Olympische Spelen, naderde. Dumoulin was net op tijd hersteld om nog zilver te veroveren in Rio.

Nu wacht een nieuwe uitdaging: fit worden voor de Tour de France. “Daar ben ik nu nog even niet mee bezig. Ik ga eerst even niets doen, herstellen. En balen van die hele voorbereiding die ik voor niks heb gedaan.”

Cookieinstellingen