Karter Kasper Schormans toont zijn talent in Benelux-kampioenschap: P1!

Foto: © Bas Kaligis

Zelden was de competitie in de Rotax Max Micromax-klasse zo sterk als dit jaar en juist nu laat karter Kasper Schormans zien hoe sterk hij is.

Zondag won hij in Mariembourg het dagklassement van de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap BNL. Het jonge talent uit Born, dat dit jaar voor het eerst een volledig seizoen Micromax rijdt, won drie van de vier races. Daarmee was hij onbereikbaar geworden voor de concurrentie.

“Ik ben hier heel blij mee”, was de logische reactie van Kasper. “Het is de eerste winst in het BNL-kampioenschap, naast de andere podiumplekken die ik dit jaar al gehaald heb. Ook heb ik dit jaar in de stromende regen de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap gewonnen. Maar dit was de eerste keer dat ik drie races in één weekend eerste werd. Het was dan ook mijn beste weekend van het seizoen.”

Dat startte sowieso al goed. Kasper was in de trainingen prompt één van de snelsten. Daarna bewees hij ook in de kwalificatie dat hij bij de besten hoorde. Op zaterdag denderde hij naar de vierde plaats, “In de sectortijden klokte ik de eerste tijd, maar ik spinde in mijn snelle ronde. Daardoor werd ik uiteindelijk vierde.” Een dag later kwalificeerde hij zich niettemin op poleposition voor de races van zondag.

Ook in de races was hij snel, zoals hij zaterdag al toonde. “Ik kon wegrijden met één van de andere jongens. Tegen het einde kon hij me niet zo goed meer bijhouden omdat hij moest verdedigen”, blikte Kasper terug op de eerste race van het weekeinde. “Toen sloeg ik een gaatje en kwam ik als eerste over de finish.”

Ook in de tweede race ging het goed. “Ik heb tot het laatste rondje eerste gelegen. Toen kwamen nummer twee en drie me voorbij. In de laatste laatste bocht was het alles of niets. Ik probeerde ze nog in te halen, maar ik schoot heel ver door waardoor ik niet goed door de bocht kwam. Ik verloor in één keer drie plekken en werd zesde.”

Een dag later, op poleposition beginnend, reed de jongste telg van Stan Pex’ topteam SP Motorsport van het begin tot het einde op P1. Kasper: “Op het eind gebeurde er achter me iets, ik weet niet precies wat, en toen kon ik wegrijden. In de vierde wedstrijd zat er iemand de hele tijd op mijn bumper en aan het einde van de race begonnen de twee direct achter me met elkaar te vechten. Ik kon wegrijden en kwam als weer eerste over de streep.”

Hoe hij het hem geflikt had zo sterk voor de dag te komen op de Zuid-Belgische piste? “Goed rijden en goed concentreren”, zei Kasper. “Senna (van Walstijn, zijn coach en regerend wereldkampioen Rotax Max Senioren, red.) zei al voor de race: koppie erbij houden. Hij gaf me tijdens de laatste ronde van de races nog aanwijzingen, van denk na wat je moet doen. Dat pakte goed uit.”

Natuurlijk was Kasper trots op zijn prestatie; hij was vooral ook tevreden. “Omdat ik het omgaan met de concurrentie nu wel onder de knie heb”, legde hij uit. “Dit is pas mijn eerste volledige seizoen (op het hoogste niveau). Ik moet er echt hard voor knokken, maar het gaat goed.” En er was nog meer goed nieuws: de snelle Limburger staat met nog één ronde te gaan tweede in het kampioenschap. “Ik heb nog vijftien punten achterstand op de nummer 1. Als ik de volgende ronde win, kan ik nog kampioen worden.”

Reacties