Voorlopige uitslag negentiende etappe Tour de France

Foto: Wormke-Grutman [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)]

De negentiende etappe van de Tour kende een voortijdig einde. De rit werd gewonnen door de Colombiaan Egan Bernal.

Dat werd veroorzaakt door een zware hagelbui in de buurt van Val d’Isere, kort voordat de renners er zouden passeren. De bui was dermate hevig dat modderstromen ontstonden. Dat en de gladheid deden de wedstrijdjury besluiten om de etappe vroegtijdig te stoppen. Daarbij golden de doorkomsttijden op de Col de l’Iseran als finishtijden.

Dat onverwachte einde aan opnieuw een thriller van een etappe leidde ertoe dat de Colombiaan Egan Bernal vandaag de gele trui overnam van de Fransman Julian Alaphilippe. De uitslagen zijn nog altijd voorlopig.

Voorlopige uitslag

Voorlopige uitslag 19e etappe
Tour de France 2019
Voorlopige uitslag 19e etappe
 1. Egan Bernal (Col)
 2. Simon Yates (GB)           + 0.05
 3. Warren Barguil (Fra)       + 0.41
 4. Laurens De Plus (Bel)      + 0.50
 5. Steven Kruijswijk (Ned)      z.t.
 6. Geraint Thomas (GB)          z.t.
 7. Emanuel Buchmann (Dui)       z.t.
 8. Vicenzo Nibali (Ita)         z.t.

Top-tien algemeen klassement na negentien etappes

Algemeen Klassement
 1. Egan Bernal (Col)
 2. Julian Alaphilippe (Fra)   + 0.48
 3. Geraint Thomas (GB)        + 1.16
 4. Steven Kruijswijk (Ned)    + 1.28
 5. Emanuel Buchmann (Dui)     + 1.55
 6. Mikel Landa (Spa)          + 4.35
 7. Rigoberto Uran (Col)       + 5.14
 8. Nairo Quintana (Col)       + 5.17
 9. Alejandro Valverde (Spa)   + 6.25
10. Richie Porte (Aus)         + 6.28

De beslissing van de 106e editie van de Ronde van Frankrijk valt zaterdag in de voorlaatste etappe. De zware bergrit van oorspronkelijk 130 kilometer van Albertville naar Val Thorens is ingekort tot 59 kilometer waarvan de laatste 33 kilometer bergop naar de finish voeren. Het parcours moest worden ingekort omdat een deel ervan vrijdag door modderstromen onbegaanbaar is geworden.

De vraag die elke Nederlandse wielerliefhebber bezighoudt is of Steven Kruiswijk, nu vierde in het algemeen klassement, zich morgen naar een podiumplek weet te rijden.

In de twintigste etappe zullen de klassementsrijders elkaar nog eenmaal bestrijden. Zondag rijden ze zo goed als zeker in een optocht naar Parijs, waar doorgaans op de Champs-Élysées om de dagzege wordt gesprint.

De Tour startte vier keer eerder in Albertville, waar in 1992 de Winterspelen werden gehouden. De finish lag slechts eenmaal eerder in Val Thorens. De Colombiaan Nelson Rodriguez kwam in 1994 als eerste boven.

De voorlaatste etappe leidt het peloton over de Col du Méraillet, de Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy. De finish ligt op 2365 meter in Val Thorens.

Cookieinstellingen