Martiínez wint boeiend gevecht op de Puy Mary

De dertiende etappe van de Tour de France kende een enerverende finish bergop.

De etappe werd gewonnen door de Colombiaan Daniel Felipe Martínez na een spannend knokpartijtje met de Duitser Lennard Kämna, die tweede werd op 4 seconden achterstand. Maximilian Schachmann zag zijn ontsnapping op de flanken van de Puy Mary teniet gedaan worden door de Colombiaan, met Schachmann in het wiel en had het nakijken. Hij werd derde op 51 seconden.

Het gevecht tussen de klassementsrenners speelde zich op enkele minuten achterstand achter de winnaar af. Roglic en Pogacar kwamen samen over de finish. De beide Slovenen deelden forse klappen uit aan Bernal, Martin en Bardet. Martin en Bardet zakten uit de top tien van het algemeen klassement, Bernal zag zijn achterstand op Roglic oplopen tot 59 seconden en Pogacar de tweede plek overnemen.

10. Enric Mas (Spa)            + 2.54

De tot vandaag best geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement, Bauke Mollema, kwam tijdens een rustige fase in de etappe ten val. Hij liep daarbij een polsbreuk op en moest de Tour verlaten. De hoogst geklasseerde Nederlander in het algemeen klassement is nu Tom Dumoulin. Hij staat na vandaag op plek 13 en heeft 4 minuten en 32 seconden achterstand op zijn teamgenoot Primoz Roglic.

Zaterdag staat de etappe van Clermont-Ferrand naar Lyon op de programma. Een stevige heuvelachtige rit over 194 kilometer met drie klimmetjes van de vierde, een van de derde en een van de tweede categorie.