Pogacar wint op de Colombier, Dumoulin terug in top 10

Foto: screenschot NOS

De vijftiende etappe van de Tour de France kende een loodzwaar slot: ruim 17 kilometer bergop tegen de flanken van de Colombier.

Daar ontbrandde de koers vandaag eigenlijk pas echt. Jumbo-Visma hield het tempo bergop dermate hoog dat het peloton al snel in stukken brak. Kopman Pogacar van Ineos kon als enige van zijn team bij de kopgroep met geletruidrager Primoz Roglic meekomen. Zijn team werd vakkundig gesloopt door Geesink en Van Aert van Jumbo-Visma.

Een ontsnapping van Adam Yates op 6 kilometer voor de eindstreep werd rustig door Jumbo-Visma ongedaan gemaakt, waarbij Tom Dumoulin het tempo hoog bleef houden. Roglic demarreerde vervolgens op ruim een halve kilometer voor de finish demarreert. Pogacar kon goed mee en versloeg de zijn landgenoot in een sprint in de laatste meters. Hij verdiende daarmee 4 bonificatieseconden en verkleinde daarmee zijn achterstand op de gele trui van Roglic tot 40 seconden. Richie Porte finishte als derde op 5 seconden achterstand.

Tom Dumoulin kwam 35 seconden na Pogacar over de finish en keert terug in de top 10 van het algemeen klassement. Hij heeft 5 minuten en 52 seconden achterstand op zijn teamgenoot en drager van de gele trui Roglic.

Klassement na 15 etappes

 1. Primoz Roglic (Slo)
 2. Tadej Pogacar (Slo)    + 0.40
 3. Rigoberto Uran (Col)    + 1.34
 4. Miguel Ángel López (Col)  + 1.45
 5. Adam Yates (GB)      + 2.03
 6. Richie Porte (Aus)     + 2.13
 7. Mikel Landa (Spa)     + 2.16
 8. Enric Mas (Spa)      + 3.15
 9. Nairo Quintana (Col)    + 5.08
10. Tom Dumoulin (Ned)     + 5.12

Morgen kan het peloton even tot rust komen. Dinsdag gaat etappe 16 van start in La tour-du-Pin. De bergrit finisht na 164 kilometer in Villard-de-Lans.

Reacties