Verstappen wint op Imola, Red Bull pakt de dubbel

Max Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez hebben vandaag een puike race gereden en Red Bull aan een eerste en tweede podiumplek geholpen in de GP van Emilia-Romagna.

Beide coureurs kenden een uitstekende start van de Grand Prix van Emilia-Romagna.

Dat gold niet voor de van plek twee gestarte Charles Leclerc (Ferrari), die werd voorbijgestoken door Sergio Perez en Lando Norris (McLaren). Carlos Sainz (Ferrari) belandde na een touché door Daniel Ricciardo (McLaren), op zijn beurt aangetikt door Valtteri Bottas (Alfa Romeo), in de grindbak en moest als eerste de race staken. Later viel ook Fernando Alonso (Alpine) uit met schade na een touché met Mick Schumacher (Haas).

Ricciardo was de eerste coureur die het aandurfde om over te stappen van intermediates op slicks (medium). Perez deed dat in ronde 19 en Verstappen en Leclerc volgden een ronde later. Vanaf ronde 35 gaf de raceleiding toestemming voor het gebruik van het DRS, omdat het circuit voldoende was opgedroogd.

Max Verstappen ging vervolgens gestaag zijn voorsprong uitbouwend aan de leiding, op respectabele achterstand gevolgd door zijn teamgenoot Sergio Perez, die op zijn beurt de Ferrari van Charles Leclerc achter zich wist te houden.

In zijn streven om de snelste raceronde neer te zetten en daarmee een extra punt te scoren ging Leclerc, die inmiddels de handdoek in de ring had geworpen wat betreft de strijd om de overwinning en was overgestapt op het zachtste rubber, de fout in. Hij spinde en beschadigde daarbij de neus van zijn Ferrari. Daarop moest hij opnieuw de pits in voor nieuwe banden en een nieuwe neus. De Monegask verloor kostbare punten in plaats van een extra punt te winnen en finishte als zesde. Ook het extra punt voor de snelste raceronde kwam bij Max Verstappen terecht, die daarmee een topweekend nog wat extra glans gaf: pole-position voor de sprintrace, winst in de sprintrace, winst van de Grand Prix en de snelste raceronde leverden in totaal 34 punten voor het WK op.

Leclerc voert het WK-klassement aan met 86 punten. Max Verstappen staat nu op plek twee met 59 punten, Perez neemt met 54 punten de derde plek in. Bij de constructeurs leidt Ferrari met 124 punten, Red Bull volgt op 11 punten achterstand.

Over twee weken, op zondag 8 mei, wordt in Florida in Noord-Amerika de Grand Prix van Miami verreden.