Droomstart voor Fortuna Sittard en dito debuut voor Toshio Lake

<em>Knuffel Seuntjens voor droomdebutant Toshio Lake</em>
Knuffel Seuntjens voor droomdebutant Toshio Lake

Fortuna Sittard speelde vanavond de eerste wedstrijd in de nieuwe Eredivisiecompetitie thuis tegen FC Twente. Zonder Rienstra, zonder Semedo, zonder Flemming, zonder Polter en zonder Sambou.

Ben Rienstra en Lisandro Semedo kampen met fysieke problemen, Zian Flemming zit nog een schorsing uit die overloopt uit afgelopen seizoen, Sebastian Polter is vertrokken naar Vfl Bochum en Bassala Sambou bleek vanwege de Brexit onverwacht niet meer speelgerechtigd te zijn. Het eerste competitietreffen werd daarmee meteen een aardige puzzel voor coach Sjors Ultee, omdat de selectie in de breedte gezien kwalitatief nogal smal lijkt, zoals bleek uit het oefenduel dat vorige week tegen FC Utrecht door een uit reserves en jeugdspelers bestaand elftal met 7-0 werd verloren.

En dus kregen de aanwinsten Arianit Ferati en Samy Baghdadi samen met Richie Musaba (teruggekeerd na verhuur) de kans om zich tegen FC Twente meteen van hun allerbeste kant te laten zien. En dat gebeurde een wedstrijd lang met volle inzet door het hele team.

Het eerste kwartier van de eerste helft was wat veldoverwicht betreft voor de thuisploeg. Er werden enkele corners afgedwongen, maar echt gevaar bleef lange tijd uit. Gaandeweg de eerste helft kwam FC Twente wat beter in het spel. De formatie van trainer Ron Jans drong weliswaar niet al te vaak aan, maar creëerde wel de beste kansen. Van Wolfswinkel stuitte daarbij de eerste keer op Roel Janssen, maar in de 36e minuut wist hij de openingstreffer voor FC Twente te scoren. Kort daarvoor was Van Wolfswinkel het middelpunt van een opstootje nadat hij Martin Angha bij het wegsprinten met een hand vol in het gezicht raakte. Dat leidde tot verhitte reacties, ook van de bank. Scheidsrechter Kamphuis trok daarop geel voor Van Wolfswinkel en voor Mats Seuntjens. Ook de beide coaches kregen een gele kaart.

Even later was er opnieuw tegenslag voor Fortuna Sittard: linksback George Cox verliet geblesseerd het veld. Daarop maakte Deroy Duarte zijn debuut voor Fortuna Sittard. Hij nam de positie in van Arianit Ferati die op zijn beurt de plek van Cox innam.

Kort voor rust was er bijna de gelijkmaker van Samy Baghdadi, die op maat werd bediend door Richie Musaba. Hij schoot de bal echter recht op Twentedoelman Unnerstal af, die de inzet wist te stoppen.

Na rust ontspon zich een echte wedstrijd, zeker nadat de debuterende Toshio Lake middels een fraaie assist Mats Seuntjens in staat stelde om de gelijkmaker aan te tekenen. Diezelfde Toshio Lake, één minuut voor de gelijkmaker ingevallen voor Richie Musaba, kroonde zich vervolgens in de 81e minuut tot man of the match door een prima assist van Tesfaldet Tekie tot de uiteindelijk winnende treffer te promoveren. Tot vandaag had nog amper iemand in Sittard of in Enschede van de 20-jarige Lake gehoord.

Een droomdebuut dus, extra bijzonder vanwege alle tegenslag die Fortuna Sittard in de aanloop naar het nieuwe seizoen voor de kiezen kreeg. Maar vooral een droomdebuut omdat Fortuna Sittard er voor het eerst sinds vele jaren eindelijk weer eens in slaagde om het openingsduel van de nieuwe competitie winnend af te sluiten.

Al met al tegen het vooraf favoriet geachte FC Twente ook voor de 6300 aanwezige toeschouwers een verrassende seizoensouverture voor Fortuna Sittard.

Fortuna Sittard begon het eerste Eredivisieduel met de volgende opstelling: Yanick van Osch, Lazaros Rota, Martin Angha, Roel Janssen, George Cox (42′ Deroy Duarte), Tesfaldet Tekie, Arianit Ferati, Richie Musaba (60′ Toshio Lake), Emil Hansson, Mats Seuntjens en Samy Baghdadi (90+3 Thibaud Verlinden).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Die trok geel voor Mats Seuntjens, Deroy Duarte en coach Sjors Ultee van Fortuna Sittard en voor Van Wolfswinkel, Menig en coach Ron Jans van FC Twente.