Twee chips voor één bon

Mat Scheepers
Mat Scheepers
Foto: De Erfrecht Planners

ADVERTORIAL – Hoeveel zekerheden zijn er in het leven? Mijn vader zei altijd: doodgaan en belasting betalen.

Voor zover mijn kennis reikt, klopt deze wijsheid. Maar wat doen we met deze informatie? Bereiden we ons daarop voor door middel van een aantal maatregelen, zoals het opmaken van een testament? Of wachten we rustig af en laten we het op z’n beloop?

Ik heb er al zo vaak over geschreven en probeer steeds een aansprekend stukje te schrijven om u als lezer enthousiast te maken over het onderwerp schenken en erven. Voorwaar niet het meest dynamische onderwerp.

Drie vragen zijn belangrijk. Wilt u ervoor zorgen dat uw erfenis bij het eerste overlijden niet onnodig zwaar belast wordt? Wilt u uw vermogen veiligstellen voor de zorg? Wilt u zaken regelen voor het geval u of uw partner niet weer wilsbekwaam is (dementie, Alzheimer et cetera)? Als u (een van) deze vragen met JA moet beantwoorden, doet u er goed aan om in actie te komen en een specialist te zoeken voor dit onderwerp. U doet dit immers maar één of twee keer in uw leven. En zeker bij betreffend onderwerp geldt het adagium: doe het in één keer goed. U krijgt immers wellicht de kans niet meer om het te regelen. Want zodra u of uw partner iets gebeurt, bent u te laat.

Als we dan toch weten en geloven dat doodgaan en belasting betalen de enige zekerheden zijn in het leven, dan kunnen we maar beter zorgen dat de zaken daaromtrent geregeld zijn. Uit de praktijk blijkt helaas dat veel mensen het niet of slechts ten dele op orde hebben. Een paar voorbeelden van hoe het niet geregeld moet zijn.

  • U heeft een eigen huis en een standaard langstlevende testament van voor 2003.
  • U heeft een eigen huis en een zogenaamd tweetrapstestament/Radar-testament.
  • U heeft geen testament, omdat u denkt dat de wet het wel voor u regelt.
  • Uw partner is overleden en u heeft de zogenaamde kindsdelen NIET veiliggesteld voor de eigen bijdrage in de zorg.
  • U heeft niets geregeld voor de situatie dat u of uw partner niet meer wilsbekwaam is.

Zoals gezegd/geschreven: de bovenstaande situaties zijn allemaal niet correct of minimaal niet volledig geregeld. Om u een hulpmiddel te bieden bij de (eerste) beoordeling van uw eigen situatie, treft u op een andere plek in dit tijdschrift een checklist aan. Vul deze een keer in en u zult zien dat u waarschijnlijk niet overal volmondig JA op kunt antwoorden.

Wilt u een specialist spreken over dit onderwerp? Maak dan gerust een afspraak met een van onze adviseurs op een van onze vier vestigingen in heel Limburg. De kosten van de eerste afspraak nemen wij voor onze rekening. En u ontvangt een mooie attentie als dank voor uw komst naar ons kantoor.

En o ja, er is nog één andere zekerheid in het leven: twee chips voor één bon. Dat is altijd zo geweest en zal hopelijk ook altijd zo blijven.

0800-1031

Waarvan akte,

fiscalist – erfrechtspecialist

Cookieinstellingen