Brozer – Filmhuis Het Domein

Hoe het zinloze zin te geven – Als Muis hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, krijgt voor haar het leven een totaal andere betekenis. 

Op haar weg naar het onbekende brengt ze regelmatig de zondagen door met haar zussen Lian, Ted en Carlos. Snoeihard, met gevoel voor humor, boos, angstig en met liefde zoeken zij elkaar op tot de dood hen scheidt. 
Uitgebreide beschrijving
Nadat Leonoor Pauw, Adelheid Roosen, Marnie Blok en Lieneke Le Roux in 1997 vier zussen in de prijswinnende film Broos vertolkten, maken we in Brozer opnieuw kennis met de zussen. De film verbeeldt de pogingen van de vier zussen met het verdriet van een ongeneselijke ziekte om te gaan en zo grip te krijgen op de vergankelijkheid. 
In deze speelfilm over de veerkracht van de mens, liefde en de confrontatie met het onvermijdelijke worden de makers voor en achter de camera geconfronteerd met de grenzen van fictie, wanneer ze door de werkelijkheid ingehaald worden. 
Actrice Leonoor Pauw, die de rol van Muis speelt, hoorde in de zomer van 2010 dat ze uitgezaaide kanker had en dat ze niet meer beter zou worden. Het idee voor een vervolg op Broos was er al jaren, maar de ziekte van Leonoor vormde de aanleiding tot het maken van Brozer. Ze konden het niet meer uitstellen. Gedurende een aantal jaren kwamen cast en crew geregeld bij elkaar om steeds een paar dagen te filmen. Toen ze begonnen met filmen was er geen scenario. Het verhaal ontwikkelde zich tijdens het maken van de film. Leonoor Pauw overleed in mei 2013. 
Mijke de Jong zoekt in Brozer de randen op tussen feit en fictie. Naarmate de film vordert verdwijnen de personages en worden de actrices weer zichzelf. Dit maakt het een intense en emotionele film, zonder te sentimenteel te worden. Brozer laat ons geen glitter en glamour zien, maar het andere gezicht van omgaan met kanker en kankerpatiënten. Hoe je het zinloze zin kunt geven. Juist hierdoor blijft de film lang in je hoofd hangen en dat maakt Brozer één van de beste Nederlandse films van de laatste tijd. 
Stéphanie van den Brand
Vrijdag 28 tot en met zondag 30 november – 20:00 uur
Brozer
Regie: Mijke de Jong
Met: Leonoor Pauw, Marnie Blok, Adelheid Roosen
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas. 
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen