Doubt – Filmhuis Het Domein

Zonder bewijs is onzekerheid de enige zekerheid – Zuster Aloysius Beauvier, het stugge en angstaanjagende schoolhoofd van de school Saint Nicholas Church, heeft een aversie tegen de progressieve en populaire parochiepriester Flynn.

Zuster Beauvier zoekt overal iets achter, en gelooft dat ze de ultieme zonde heeft ontdekt wanneer ze hoort dat de pastoor wellicht teveel aandacht besteed aan een verwarde jongen. 
Uitgebreide beschrijving
De charismatische priester Flynn, gespeeld door de dit jaar overleden Philip Seymour Hoffman, probeert halverwege de jaren zestig de strikte regels te veranderen op een school in de Bronx. Hoofdzuster en schoolhoofd Aloysius Beauvier, een rol van een geweldig goed spelende Meryl Streep, heeft niets met de losse manier van lesgeven van de priester. Wanneer de jonge en naïeve non James laat doorschemeren dat de priester wellicht teveel aandacht besteedt aan de jonge, zwarte student Donald, grijpt Beauvier haar kans om de priester zwart te maken. Maar zonder bewijs is onzekerheid de enige zekerheid die ze heeft. 
Zonder twijfel is er geen geloof. De historische setting van Doubt onderstreept die tegeltjeswijsheid. In de vroege jaren zestig van Amerika zijn grote sociale veranderingen op komst, maar in de film gaat het om een fundamentelere onzekerheid: vasthouden aan je geloof of afdwalen in de zonde om een groter doel te heiligen? 
Doubt is een echt karakterdrama. De personages van Hoffman en Streep zijn mondig, uitgekookt en calculerend. Hun toewijding, rust maar ook angst voor het andere wordt over de hele linie goed uitgespeeld. Vooral de manier waarop Meryl Streep de rol van schoolhoofd neerzet, overtuigt hierin. In haar mimiek is zij even helder als verwarrend. Zij verbeeldt perfect de status van het hedendaagse monotheïsme. 
Regisseur John Patrick Shanley schreef het scenario en tevens het oorspronkelijke toneelstuk, dat met een Pulitzer Prize en meerdere Tony Awards bekroond werd. Doubt werd genomineerd voor de Oscar voor beste script en Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman en Amy Adams werden genomineerd voor een Oscar voor hun acteerprestaties. Ze wonnen gezamenlijk de National Board of Review Award voor beste ensemble. 
Stéphanie van den Brand
Maandag 24 november – 20:00 uur
Doubt
Regie: John Patrick Shanley
Met: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams
Entree: 7 euro (normaal), 5 euro voor leden, geldige studentenpas, CKV-pas. 
Filmhuis Het Domein, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Cookieinstellingen