Ontwikkelingen op het gebied van laadpalen in Sittard-Geleen

Foto: CC0 via Pixabay

Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Daarom zijn er de komende jaren veel extra laadpalen nodig, ook in onze gemeente.

Samen met de energieleverancier Vattenfall breiden we het aantal openbare laadpalen in onze gemeente uit.

Einde plaatsingsperiode Vattenfall

In de huidige collectieve concessie is Vattenfall begin 2023 gestart met het plaatsen van openbare laadpalen. In 2024 komen er 72 laadpalen bij en heeft de gemeente in totaal zo’n 120 openbare laadpalen, waarbij elke laadpaal twee laadpunten heeft. De zogeheten ‘Proactieve laadpaal locaties’ zijn samen met Vattenfall, inwoners en ondernemers bepaald in 2022 en 2023. Proactieve laadpalen zijn laadpalen op locaties die gekozen zijn aan de hand van onderzoeken en prognoses gemaakt door EVTools. Deze gegevens geven aan dat er op de locaties laadbehoefte is of gaat komen. In de nieuwe collectieve concessie kunnen locaties gerichter worden gekozen op basis van data over het gebruik van de huidige aangelegde laadpalen en rekening houdend met het aanleggen van een dekkend netwerk.

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid voor inwoners met een elektrische auto, om onder voorwaarden, zelf een laadpaal aan te vragen. Beheer en onderhoud, van de in de huidige collectieve concessie geplaatste openbare laadpalen, ligt bij Vattenfall tot en met 2030.

Nieuwe collectieve concessie

In augustus 2024 start een nieuwe collectieve concessie met wellicht een nieuwe aanbieder. Momenteel loopt het aanbestedingsproces via de Provincies Noord-Brabant en Limburg (RAL). Ter voorbereiding op de nieuwe collectieve concessie en de uitvoering daarvan, wordt de komende maanden een plaatsingsbeleid opgesteld. Dit geeft meer duidelijkheid over hoe de gemeente de openbare laadinfrastructuur verder uitbreidt.

Laadvisie

In het derde kwartaal van 2024 wordt gestart met het opstellen van een laadvisie. Hierin wordt de grotere opgave(s) voor laadinfrastructuur in de gemeente Sittard-Geleen uitgewerkt. Onderwerpen zoals eventuele zero-emissie zone(s), laadpleinen, gebruikersgroepen, etc. worden onderzocht en uitgewerkt.

Cookieinstellingen