Start werkzaamheden Relindisstraat Sittard en omgeving

<em>Relindisstraat</em>
Relindisstraat
Foto: beeldcitaat google

Voor het groot onderhoud van de wegen door de Gemeente Sittard-Geleen starten maandag 29 april de werkzaamheden aan de Relindisstraat in Sittard.

Regioarchief Sittard-Geleen dook de geschiedenis in en weet het een en ander te vertellen over de historie van deze straat en straatnaam.

Relindisstraat

Het college van B&W van Sittard besloot op 30 maart 1961 om een aantal nieuw aan te leggen straten, in het kader van het uitbreidingsplan Sittard noordoost, namen te geven die verband zouden houden met de naam Odasingel, de geplande rondweg aan de noordoostzijde van de binnenstad. Van deze rondweg zou de Odastraat deel uit maken en een nieuw aan te leggen weggedeelte van de Odastraat naar de Leyenbroekerweg. Dit nieuw aan te leggen gedeelte van de singel zou uiteindelijk vernoemd worden naar de in 1963 vermoorde president van de Verenigde Staten: John Fitzgerald Kennedy. De Odastraat kreeg de naam Odasingel.

Oda was de echtgenote van de legendarische koning Swentibold, die rond 900 onze regio bestuurde. Swentibold zou de Graetheide – toen nog het Graetbos – hebben geschonken aan de bevolking van de plaatsen rond het bos. Oda en Swentibold zouden drie dochters hebben gehad: Benedicta, Caecilia en Relindis. Benedicta en Caecilia zouden abdissen van het klooster in Susteren zijn geworden.
Relindis zou zijn ingetreden – en overleden – als kloosterling of kluizenares in Flémalle, bij Luik. Alle drie de dochters en koning Swentibold werden vereerd met een straatnaam. Deze straten liggen achter het deel van de rondweg dat de naam Kennedysingel draagt en liggen op behoorlijke afstand van het deel dat de naam Odasingel draagt.

Bronnen:
• Regioarchief Sittard-Geleen, toegang 167 – Bestuursarchief Sittard 1960-1981, voorlopig inventarisnummer 31.
• Zwentibold, feit en fictie – A.M.P.P. Janssen, De Maasgouw 119 (2000), p. 163-180.

Cookieinstellingen