VNG, UvW, IPO en Vewin kritisch over schaliegas

Sittard-Geleen heeft zichzelf – net als vele andere gemeenten in het land – tot schaliegasvrije gemeente verklaard. De zorgen voor de negatieve effecten ervan worden ook gedeeld door waterschappen en waterwinbedrijven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW), het Inter Provinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Waterwinbedrijven in Nederland (Vewin) nemen gezamenlijk stelling ten opzichte van de winning van schaliegas in Nederland.
Schaliegas is gas dat zich bevindt in schalielagen en dat gewonnen wordt door toepassing van fracking, een techniek waarmee onder hoge druk water vermengd met chemicaliën in de schalielagen wordt gepompt. Daarbij bestaat een risico op grondwaterbesmetting, waardoor de drinkwatervoorziening in gevaar zou kunnen komen.
In een gezamenlijk document van VNG, UvW, IPO en Vewin worden de bezwaren verwoord. Die betreffen onder meer het in de ogen van de indieners gebrekkig verlopende proces en het achterwege blijven van een discussie over nut en noodzaak. Verder is er in de ogen van VNG en consorten te weinig aandacht voor de relatie tussen de Structuurvisie schaliegas en de Structuurvisie ondergrond en ook is nader overleg gewenst over de relatie met de Mijnbouwwet.
Ook vanuit milieuperspectief zijn er de nodige vragen te stellen. Zo is er onvoldoende aandacht voor onder meer de risico’s voor drinkwater en ontbreken tot dusver thema’s zoals volksgezondheid, grondwater, overstromingsgevoelige gebieden, landbouw, stikstofemissie, de effecten op de waterkeringen en waterveiligheid.
Cookieinstellingen