Respecteier dien taal (7) – Meer wille weite euver eur taal?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Met een knipoogje naar een bekende uitspraak is het toch mogelijk te zeggen dat de liefde tot je stad en haar dialect eigenlijk voor de meesten van ons geldt. Wie heeft niet die specifieke binding met zijn eigen dialect, doorgaans de eerste taal in je leven, die je vervolgens ook niet meer kwijtraakt.
Natuurlijk, je mag best trots zijn op je dialect, als je de deuren en ramen van je eigen cultuur maar open houdt en niet vervalt in een eng chauvinisme met de oogkleppen op. Onze streektaal, het Limburgs, waarvan o.a. het Sittards en het Geleens deel uitmaken, is officieel erkend als deelaspect van de Europese cultuur. Het is op dit moment zelfs zo dat de universiteit van Oslo geïnteresseerd is in de verdere ontwikkeling van de streektaal Limburgs.

Ik ben van mening dat de doorsnee dialectspreker het liefst zou zien dat zijn taal behouden blijft. Dat zal zeker niet vanzelfsprekend zijn, omdat onze dialecten sterk onder druk staan. Willen we een reële basis creëren voor een gezond toekomstperspectief voor onze dialecten, dan moeten we de huidige taalsituatie als uitgangspunt nemen. Dit geldt voor iedere taal: alleen de huidige taalsituatie kan de basis vormen voor de toekomstige taalsituatie.

De officiële erkenning van het Limburgs als streektaal (1997) gaat dus ook uit van de hedendaagse taalsituatie, dat wil zeggen de taal van nu met haar typische eigenheid. Alleen de taalvorm als levende taal biedt veel kansen en mogelijkheden om aan een volgende generatie door te geven. Zij is immers niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst.

Deze taalvorm nu met al zijn bijzondere facetten dient als basis voor de cursus ‘Taal en Teks’ die op maandag, 29 september begint. Voor allen die het Sittards een warm hart toedragen, is dit een unieke mogelijkheid om uitgebreid met hun taal kennis te maken, met haar schoonheid, haar ‘eigen-aard’-igheden, haar complexiteit, haar spelling.

Bovendien vormt deze cursus een uitstekende basis om deel te nemen aan het ‘Zittesj Dictee’ dat ook dit jaar weer plaats vindt in het kader van de Wèntjerdruim. Dat dictee is gepland voor half december. De cursus is dan juist afgesloten, zodat men optimaal voorbereid aan dit evenement kan deelnemen!

U bent nieuwsgierig geworden?
Nu, alle verdere informatie kunt u vinden op de website www.willydolsstichting.nl van de gelijknamige stichting, genoemd naar de grote Sittardse taalkundige Willy Dols (1911-1944) die als een van de eersten uitging van de eigenheid van het Sittards.

F.W., (5 september 2014)

Cookieinstellingen