NS door het stof voor ACM-besluit

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

NS trekt het hoger beroep in dat werd aangekondigd tegen de conclusie van de Autoriteit Conusment en Markt (ACM) dat NS op onderdelen de Spoorwegwet heeft overtreden in de aanloop naar de aanbesteding in Limburg.

Dat laat NS woensdag weten in een reactie op de bekendmaking van die conclusie door ACM. Volgens ACM is Veolia in de aanbesteding door NS benadeeld.

NS heeft daarbij volgens ACM geen goede kostenopgave gedaan aan andere vervoerders voor het gebruik van kaartenautomaten, het huren van personeelsruimtes, het plaatsen van ov-chippalen en servicepunten. Daarnaast is binnen NS bedrijfsvertrouwelijke informatie van andere vervoerders gedeeld.

Uit de conclusies van ACM blijkt dat NS fouten heeft gemaakt in aanloop naar de aanbesteding. NS betreurt dat zeer en beseft ten volle dat het bij de aanbieding van generieke diensten en voorzieningen een publieke taak heeft. Uit de ACM-conclusie komt naar voren dat deze taak niet goed is geborgd. NS neemt op de kortst mogelijke termijn maatregelen om het onpartijdig aanbieden van deze generieke diensten en voorzieningen te waarborgen. Dit vraagt om het verhogen van de zogenoemde ‘chinese walls’ tijdens aanbestedingen en een intensief cultuurprogramma om de naleving van interne procedures bij aanbestedingen te bevorderen. Daarnaast zal NS met ACM in overleg treden om voor de zomer het ex ante toezicht op het aanbieden van generieke diensten en voorzieningen te organiseren.

Het ACM-onderzoek onderstreept temeer het belang om de interne procedures en gedragsregels voor aanbestedingen, en de naleving daarvan, kritisch onder de loep te nemen. NS heeft eerder een omvangrijke analyse hiervan aangekondigd naar aanleiding van de geconstateerde onregelmatigheden bij dochteronderneming Qbuzz. De opdracht voor een dergelijke analyse en aanpak is inmiddels verstrekt aan een externe deskundige; NS zal de benodigde maatregelen deze zomer implementeren.

NS aanvaardt haar publieke verantwoordelijkheid en trekt het aangekondigde beroep tegen het ACM besluit in. NS zal volledige medewerking verlenen aan het vervolgonderzoek dat ACM heeft aangekondigd. In dit kader is vorige week een aangekondigd bedrijfsbezoek afgelegd waarbij NS aan ACM alle verzochte documenten en e-mails heeft verstrekt.

Cookieinstellingen