Renovatie en herinrichting Podiumkerkje is gereed

Interieur Podiumkerkje
Interieur Podiumkerkje
Foto: Podiumkerkje Grevenbicht

In de periode 2014/2015 is in het oude Protestantse Kerkje van Grevenbicht (ook bekend als Podiumkerkje) een omvangrijk restauratie- en herinrichtingsproject uitgevoerd.

Het werk is gedaan, de restauratie is achter de rug, en dat moet worden gevierd. Iedereen is welkom op zaterdagmiddag 29 augustus 2015, vanaf 14:00 uur, in het Podiumkerkje aan de Heilig Kruisstraat 30 in Grevenbicht.

Wat is er allemaal gebeurd?
De houten kerkbanken zijn vervangen door 120 comfortabele stoelen. Het hout is geheel gerecycled en omgewerkt tot lambrisering in de kerkzaal en garderobe. De oude keuken is gesloopt en omgebouwd tot een ruime garderobe, die plaats biedt aan 150 jassen. De oude consistorie (vergaderkamer) is omgetoverd in een prachtige keuken, met een mobiel buffet. Het vochtprobleem in de muren is aangepakt en hopelijk definitief opgelost. Langs de buitenzijde van de kerkmuren zijn sleuven gegraven, er is noppenfolie geplaatst, en de sleuven zijn opgevuld met grind. De muren kunnen nu weer ademen en het optrekkende grondwater aan de buitenlucht afgeven. Alle muren kregen nieuw stucwerk en zijn weer fris geverfd. Ook is al het houtwerk binnen en buiten geverfd. Het kerkgebouw kan er weer een tijdje tegen!

Klaar voor de sociaal-culturele activiteiten
Sinds de zomer van 2011 worden er steeds meer sociaal-culturele activiteiten georganiseerd in het kerkje. Bijvoorbeeld de vele concerten (tegenwoordig twee per maand) en exposities die er plaatsvinden. Dat stelt nieuwe eisen aan de inrichting van het gebouw, en ook daar is tijdens de restauratie hard aan gewerkt. De verlichting is aangepast (o.a. podiumspots), er is een nieuwe geluidsinstallatie, en er is een brand- en inbraakalarm aangelegd. De nieuwe glazen tochtdeuren houden de warmte binnen en buiten staat een verlichte vitrinekast waarin de activiteiten worden aangekondigd.

Financiële ondersteuning was nodig
Een dergelijk omvangrijk project is zonder subsidie niet mogelijk. Het bestuur van de Stichting Protestants Kerkje Grevenbicht is dan ook zeer dankbaar voor de subsidie die zij mocht ontvangen van de Maatschappij van Welstand, de Rijksdienst Cultureel Erfgoed van het Ministerie van O.C.W., de Provincie Limburg, en de Gemeente Sittard-Geleen. Daarnaast is er ook bijgedragen door de Vrienden van het Kerkje, en de vrijwilligers.

Feestelijke middag voor iedereen!
Het bestuur van de Stichting P.K.G. is blij en trots met het resultaat van de restauratie. Zij wil graag aan iedereen laten zien hoe mooi het kerkje is geworden. Daarom is er op 29 augustus een feestelijke middag gepland, die voor alle belangstellenden gratis toegankelijk is. Het programma voor deze middag is als volgt:

  • Vanaf 14:00 uur is het kerkje open en kan iedereen binnen komen en de kerk bekijken;
  • Vanaf 14:45 uur is er een spetterend optreden van Dyonne & Axel;
  • Vanaf 15:30 uur wordt het wat officiëler. Na een openingswoord door Herman Baars, voorzitter van de Stichting PKG, zullen twee speciale gasten het woord voeren. Namelijk Noël Lebens, wethouder van de gemeente Sittard-Geleen, en Michiel van Alphen, directeur van de Maatschappij van Welstand.
  • Vervolgens wordt de herinneringsplaquette onthuld.

podiumkerkje-tijdens-renovatie-2015-1

Cookieinstellingen