Gezonde en sportieve start nieuwe schooljaar met JOGG

Voor wie het nog niet wist: sinds september 2014 is Sittard-Geleen officieel een JOGG-gemeente. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht, een landelijk programma dat zich inzet voor het belang van een gezonde leefstijl.

Het nieuwe schooljaar gaat dan ook gezond en sportief van start!

JOGG wil kinderen, jongeren, ouders, scholen en verenigingen overtuigen van de noodzaak van een gezonde leefstijl. In dit kader voeren Ecsplore en Leerbedrijf SPRINT diverse sport-, beweeg-, en leefstijlprojecten uit in de gemeente Sittard-Geleen.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar starten er twee projecten voor kinderen van het basisonderwijs waarin een gezonde leefstijl centraal staat: ‘School in Actie: Smart & Fit’ en ‘Buurt in Actie’. Gedurende het schooljaar worden nog meerdere projecten uitgevoerd, waaronder programma’s gericht op kinderen met een motorische achterstand en korte leefstijlinterventies.

SMart&Fit_1

‘School in Actie: Smart & Fit’ – leefstijleducatie op alle basisscholen
Ook in het nieuwe schooljaar gaan Ecsplore en Leerbedrijf SPRINT alle basisscholen langs met het leefstijlprogramma ‘Smart & Fit’. Leerkrachten en leerlingen gaan aan de slag met verschillende opdrachten rondom het thema gezonde leefstijl.

De opdrachten variëren van het uitvoeren van proefjes tot het verzamelen van informatie over fairtrade producten, kennis opdoen van vitaminen en mineralen die we allemaal nodig hebben of met behulp van stappentellers meten hoe actief je op een dag bent.

Dit jaar introduceren we ook een nieuw contactmoment voor ouders. Ouders kunnen tijdens een inloopspreekuur terecht voor sport- en beweegadvies voor hun kinderen, informatie over voeding van een voedingsdeskundige en uitleg over verschillende regelingen (zoals: de Voor Kids-regeling, Stichting Leergeld en Jeugdsport Fonds).

De combinatiefunctionarissen van Ecsplore zullen weer fittesten uitvoeren in alle groepen van de basisschool én het buitenspelen stimuleren bij de kinderen. Alle leerkrachten gaan aan de slag met een praktijkworkshop bewegingsonderwijs, verzorgd door de combinatiefunctionarissen.

Doel van het ‘Smart & Fit’ programma is het creëren van bewustwording rondom het belang van gezonde voeding en voldoende beweging en een gezonde leefstijl in het algemeen. Bent u op zoek naar meer informatie over het programma dan kunt u terecht op de website www.ikinactie.nl.

Buurt in Actie – lekker sporten in je eigen wijk!
Door middel van wijkgerichte beweegactiviteiten, verzorgd door combinatiefunctionarissen van Ecsplore en lokale sportaanbieders, wordt sport en bewegen gestimuleerd rondom de school en in de wijk. Zo kunnen kinderen zich in de eigen vertrouwde omgeving laagdrempelig oriënteren op verschillende sporten en aanbieders.

In het nieuwe schooljaar zijn Ecsplore en de lokale sportaanbieders in maar liefst 16 wijken van Sittard-Geleen actief. Per wijk vinden – met uitzondering van schoolvakanties – wekelijks sport- en beweegactiviteiten plaats voor kinderen van groep 3 tot en met 8.

De verbindende waarde van sport dient als uitgangspunt, waarbij ook educatieve thema’s als respect, fair play, weerbaarheid, leefbaarheid en een gezonde leefstijl aan de orde komen.

Buurt_in_Actie_1

Inschrijven is niet nodig, de kinderen kunnen op instuifbasis langskomen en deelnemen.

Op www.ikinactie.nl ziet u in welke wijken en op welke tijdstippen de activiteiten worden aangeboden.

Cookieinstellingen