Sitech niet blij met rechterlijke uitspraak pyrazoollozing

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Chemelot meldt dat Sitech niet gelukkig is met de uitspraak van de voorzieningenrechter over de lozingsnorm voor pyrzaool. De rechter heeft de door Waterschap Roer en Overmaas opgelegde norm gehalveerd.

Sitech vindt de nieuwe norm te rigide en vreest voor overschrijdingen bij minimale verstoringen in het bedrijfsproces. De uitspraak van de rechter is tijdelijk en geldt tot het waterschap een nieuwe norm heeft vastgesteld.

De inzet van Sitech in de rechtszaak was schorsing van het dwangsombesluit van Waterschap Roer en Overmaas van 8 oktober 2015. In dit besluit wordt Sitech een norm voor het lozen van de stof pyrazool opgelegd. Bij overschrijding daarvan verbeurt Sitech een hoge dwangsom. Sitech blijft echter van mening dat de lozing van pyrazool in de Watervergunning van 2006 al vergund was binnen het kader van de daarin vastgelegde stikstofnorm. Wetgeving en beleid zijn op dit punt niet eenduidig en consequent en het bedrijf dreigt daar nu slachtoffer van te worden.

Halvering van de norm te rigide
De in september door het waterschap opgelegde norm van 60 microgram/ltr per voortschrijdend gemiddelde van tien etmaalmonsters en de pieklozingsnorm van 100 microgram/ltr zijn door de rechter bij uitspraak van 18 november gehalveerd. In een reactie daarop stelt Sitech, dat men er alles aan zal doen om lozingen binnen de lagere norm te houden. Wel tekent het bedrijf daarbij aan dat de afvalwaterzuiveringsinstallatie al werkt met de best beschikbare techniek. Deze levert een zeer hoog rendement, dat slechts moeilijk te verbeteren is, op.

Daarom bestudeert Sitech momenteel ook de mogelijkheden om pyrazool op andere manieren uit het afvalwater te verwijderen. Onderzoek en het uitvoeren van mogelijke aanpassingen kosten echter veel tijd. Halvering van de norm is volgens Sitech dan ook te rigide, te meer daar er hoge dwangsommen aan overschrijding gekoppeld zijn.

Halvering van de norm is ook niet noodzakelijk aangezien het pyrazoolgehalte in de Maas, m.u.v. de pieken als gevolg van bijzondere gebeurtenissen, reeds enkele maanden zeer laag is. Ook controleert Sitech de concentratie van pyrazool in afvalwater nauwgezet en meldt het bedrijf overschrijdingen onmiddellijk. Drinkwaterbedrijven hebben door deze meldingen voldoende tijd om maatregelen te overwegen of in te stellen bij de inname van Maaswater. De praktijk is dat zij dit, los van Sitech lozingen, tientallen malen per jaar doen.

Nieuwe vergunning
Sitech is met alle betrokken partijen in overleg om te komen tot een nieuwe, definitieve normstelling.

Cookieinstellingen