Cameratoezicht centra Sittard en Geleen verlengd en uitgebreid

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op basis van een evaluatie van het in 2014 in de stadscentra van Sittard en Geleen ingevoerde cameratoezicht heeft burgemeester Sjraar Cox besloten deze vorm van toezicht ook de komende vijf jaren in stand te houden.

Ook komen er op vier plekken in de centra camera’s bij: twee in Sittard en twee in Geleen.

“Uit de evaluatie blijkt dat het aantal uitgaansincidenten in Geleen en met name in Sittard de afgelopen jaren flink is afgenomen,” constateert burgemeester Cox. “Dat was in eerste instantie de doelstelling van het cameratoezicht dus dat rechtvaardigt een continuering. Bovendien kunnen we het cameratoezicht ook inzetten om drugsgerelateerde overlast in de centra aan te pakken.” De camera’s dragen, zo is de overtuiging van de burgemeester van Sittard-Geleen, bij aan het veiligheidsgevoel van de bezoekers van de centra.

In mei 2014 is Sittard-Geleen gestart met het project cameratoezicht in de centra van Sittard en Geleen. In Sittard-centrum is sindsdien sprake van een daling van de aangiftecijfers met 34 procent (van 274 aangiften in 2012 naar 181 in 2015). In Geleen is het aantal aangiftes gedaald van 60 naar 53 (12 procent minder). Vanaf de start van het cameratoezicht tot eind vorig jaar is in het politiesysteem bijna driehonderd keer geregistreerd dat bij een incident gebruik is gemaakt van cameratoezicht. In werkelijkheid ligt het gebruik vermoedelijk hoger omdat niet alles geregistreerd wordt.

De beelden die de camera’s maken, worden live bekeken. Op basis daarvan kunnen patrouilles in de centra aangestuurd worden. Daardoor is de reactietijd kort en kunnen bijvoorbeeld vechtpartijen in de kiem worden gesmoord of kan voorkomen worden dat opstootjes uitgroeien tot vechtpartijtjes. De beelden die in de centra gemaakt worden kunnen worden gebruikt bij het oplossen of bewijzen van een strafrechtelijk delict.

Op basis van de ervaringen van de afgelopen twee jaar van alle betrokkenen (politie, ondernemers en centrumbewoners) blijkt dat er nog een paar plekken zijn waar het cameratoezicht kan worden verbeterd door camera’s bij te plaatsen. Het gaat om het kruispunt Walstraat/Helstraat/Paradijsstraat en de omgeving van het station in Sittard en de Annastraat en parkeerplaats achter De Hanenhof in Geleen.

Drugsoverlast

Hoewel Sittard-Geleen in juni het I-criterium is gaan handhaven, waardoor de coffeeshops in de gemeente geen softdrugs meer mogen verkopen aan niet-inwoners van Nederland, is daarmee de aan drugs te relateren overlast in de centra niet meteen verdwenen. Cameratoezicht kan ook in dit opzicht helpen om de overlast te ververminderen. Met het oog op de drugsgerelateerde overlast worden de gebieden rondom de Cityflat en De Hanenhof (beiden in Geleen) toegevoegd aan het camerabewakingsgebied.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen bespreekt de evaluatie van het cameratoezicht tijdens de raadsvergadering van 29 september.

Cookieinstellingen