Spaanse componist deelt Youtube-filmpje Paek op zijn website

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Harmonie St. Joseph uit Sittard speelt sinds enkele jaren tijdens de twee jaarlijks door Sittard trekkende processies – de Sacramentsprocessie en de Sint Rosaprocessie – een aantal processiemarsen van Spaanse componisten.

Die marsen zijn veel uitbundiger en temperamentvoller dan de gebruikelijke ingetogen processiemarsen zoals die jarenlang tijdens processies werden gespeeld. Ze zijn minder ‘braaf’, extroverter en combineren aanbidding met een zekere bravoure, die wordt onderstreept door het gebruik van een paukenkar en een grote gong. Voor sommige processiegangers zijn die marsen ‘over the top’, maar over het algemeen worden ze door het publiek enorm gewaardeerd.

De Spaanse componist Gaspar Angel Tortosa ontdekte op Youtube een paar tijdens de Sint Rosaprocessie van afgelopen zondag door een toeschouwer met een smartphone gemaakte filmpjes van harmonie Sint Joseph, en deelt die op zijn website. De harmonie speelt zijn in 1995 geschreven Marcha Mora Isaías en dat kan kennelijk zijn goedkeuring wegdragen.

Cookieinstellingen