Vastgelegd en geketend: exposities 25 jaar Verdrag van Maastricht

Foto: Julian-Ilcheff-Borissoff-[CC-BY-3.0].jpg

Vrijdag 2 december 2016 opende gouverneur Theo Bovens samen met burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht in de centrale hal in het Gouvernement de expositie Vastgelegd & Getekend. Drie cartoonexposities ter gelegenheid van 25 jaar Verdrag van Maastricht.

Recente ontwikkelingen in de EU – denk aan Charlie Hebdo, vluchtelingenopvang, aanslagen en de Brexit – maken het Verdrag van Maastricht actueler dan ooit. De ondertekening van het Verdrag in de Limburgse hoofdstad, wordt onder andere herdacht met de tentoonstelling Vastgelegd & Getekend te zien op drie locaties in Maastricht: Gouvernement aan de Maas, Centre Céramique en het Theater aan het Vrijthof.

Ontgrensd

Foto’s van landsgrenzen in Limburg toen en nu in het Theater aan het Vrijthof. Limburg grenst meer aan het buitenland dan aan de rest van Nederland. Gouverneur Bovens hanteert daarom het begrip ontgrenzen. Onderwerp hier is de vooruitgang, die het openstellen van de landsgrenzen met zich heeft meegebracht. Te zien zijn archieffoto’s en actuele foto’s van Limburgse grensovergangen.
Vrijthof 47, Maastricht. Open van maandag tot en met
zaterdag van 12:00 tot 18:00 uur. Gesloten op zondag en op feestdagen.

Vrijmoedig

Actuele cartoons over Roosevelts Vier Vrijheden in Centre Céramique.
Hoe staat het anno nu met Roosevelts Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Vrees en Vrijwaring van Gebrek? 100 actuele cartoons, gemaakt door tekenaars uit 25 landen. Maastrichtenaar Ruben L. Oppenheimer behaalde de tweede prijs.
Avenue Céramique 50/Plein 1992, Maastricht. Open: dinsdag van 09:00-21:00 uur, woensdag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Gesloten op maandag en op feestdagen.

Scherts

Internationale cartoons, van Maastricht tot Brexit, te bezichtigen in het Gouvernement aan de Maas. Ruim 150 cartoons uit heel Europa volgen de geschiedenis van de Europese unie vanaf de voorbereidende vergaderingen eind 1991 tot nu. Speciaal samengesteld ter gelegenheid van Europe Calling!
Limburglaan 10, Maastricht. Open op werkdagen van 09:00 tot 18:00 uur. Gesloten in het weekend en tussen kerst en Nieuwjaar.

Cookieinstellingen