Eerste Kènjervastelaovesposter van Zitterd-Gelaen is uit!

Winnaar Tijn Bommezijn omringd door lokale hoogheden
Winnaar Tijn Bommezijn omringd door lokale hoogheden
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De eerste Kènjervastelaovesposter van Zitterd-Gelaen werd vanmiddag gepresenteerd in Geleen. De basis daarvoor werd eigenlijk al in 2013 gelegd.

In dat jaar besloten de uitgevers van het toenmalige UIT-Magazine in samenwerking met Marij Heijligers uit Limbricht om zelf een carnavalsposter uit te brengen voor Sittard-Geleen. Kinderen namen op de posters die Marij ontwierp altijd een prominente plek in.

Sindsdien is de poster elk jaar verschenen en ook dit jaar brengt Quant Magazine – de opvolger van UIT-Magazine – opnieuw een vastelaovesposter uit in de gemeente. Ditmaal besloot de Limbrichtse kunstenares om de poster nu eens niet zelf te maken…

Wethouder Noël Lebens gaf aan dat hij het belangrijk vindt om de jeugd enthousiast te maken om carnaval te vieren en creatief bezig te zijn. Zo is het idee ontstaan om de Vastelaovesposter van het komende carnavalsseizoen door een kind uit de gemeente te laten maken. Daarop werden de lokale basisscholen aangeschreven. Uiteindelijk deden er 14 basisscholen, verdeeld in 24 groepen, mee aan het project.

In december vorig jaar en januari van dit jaar heeft Marij Heijligers op de verschillende scholen een gastles voor zo’n 500 kinderen van groep 7 en of groep 8 verzorgd. Tijdens deze les hadden de kinderen de gelegenheid om hun eigen vastelaovesposter te tekenen of schilderen. “Het was enorm leuk om dit te mogen doen. Het enthousiasme was overweldigend en er zijn ontzettend leuke tekeningen gemaakt”, vertelt Marij. “Niks digitaal, maar zelf ontwerpen, uittekenen en schilderen.”

Van elke deelnemende groep werden er maximaal drie posters uitgezocht die volgens die school het beste, leukste of mooiste zijn. Een zevenkoppige jury, samengesteld uit mensen uit Sittard, Geleen en Born, heeft uit de in totaal 53 genomineerde tekeningen een winnaar gekozen.

Vandaag werd bekendgemaakt wie de eer toekomt om de allereerste Kènjervastelaovesposter van Sittard-Geleen te hebben ontworpen. Dat gebeurde in de aanwezigheid van hoog carnavalsgezelschap: de (jeugd)prinsen van onder meer De Flaarisse en De Sjoutvotte uit Geleen, het jeugdprinsenpaar van de Bessemebènjers uit Born en Marotteprins Bart II waren bij de prijsuitreiking aanwezig. En natuurlijk vertegenwoordigers van Quant-Magazine, kunstenares Marij Heijligers en wethouder Noël Lebens.

Volgens Marij Heijligers had de jury het bijzonder moeilijk om uit de 53 mogelijke prijswinnaars één eindwinnaar te kiezen. De keuze viel uiteindelijk op de tekening van Tijn Bommezijn. Tijn zit in groep 8 van basisschool De Duizendpoot aan de Frans Halsstraat in Geleen. Hij heeft een tekenworkshop van 11 lessen gewonnen bij kunstenares Marij Heiligers. Verder kreeg Tijn de gemeentelijke carnavalsmedaille uitgereikt van Noël Lebens. Ook is hij door de verschillende carnavalsverenigingen onderscheiden. De klas van de winnaar is getrakteerd op een kleine carnavalsmedaille, kinderchampagne en nonnevotten.

De Kènjervastelaovesposter 2017 van Tijn kan gratis worden afgehaald op de volgende adressen:

  • Sittard: VVV Limburg Winkel Sittard Kritzraedthuis, Rosmolenstraat 2, Sittard
  • Limbricht: Café Salden Platz 9, 6141 AT Limbricht
  • Geleen: Café Amadeus Markt 34, 6161 GJ Geleen
  • Sittard: Marottewinkel (Van Neer Eyckeler) Brandstraat 11-15, 6131 CS Sittard
  • Munstergeleen: DIO Oukouk Houbeneindstraat 15, 6151 CP Munstergeleen
  • Brunssum: Café Gorissen Kerkstraat 49, 6441 BB Brunssum
  • Sittard Hendriks Carnaval Rijksweg Noord 22 6131 CH, Sittard
  • Born Broodje Bruin Parkweg 48, 6121 HV Born

Boekje

Op initiatief van kunstenares Marij Heijligers zijn de 53 beste tekeningen verzameld afgedrukt in een mooi kleurrijk boekje op A5-formaat. U kunt het tegen kostprijs – 11 euro – bestellen via de Facebookpagina van Marij.

Kènjervastelaovesposter

Cookieinstellingen