Alternatief plan Stadspartij voor huisvesting ambtenaren

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond aanstaande staat onder meer de bestuurlijke en ambtelijke huisvesting op de agenda.

Het college van B&W heeft onlangs de plannen bekend gemaakt wat betreft de ambtelijke en bestuurlijke huisvesting van de gemeente.

Daarin verhuist de raadszaal naar Sittard. Die wordt samen met het bestuurscentrum ondergebracht in het monumentale voormalige Dominicanenklooster aan de Oude Markt.

Om alle ambtenaren uit Sittard in Geleen te kunnen huisvesten moet bij het gemeentehuis nieuwbouw worden gepleegd. Het college wil die laten verrijzen langs het huidige horecastraatje. Daartoe zou de huidige bebouwing moeten worden gesloopt.

… markante bebouwing horecastraatje …

Met het gehele project is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid. Het plan heeft veel vragen en kritische reacties opgeroepen bij de oppositie. Voornaamste punt van kritiek: er komen geen alternatieven aan bod. En die zouden er wel moeten zijn.

Een van die mogelijke alternatieven wordt aangedragen door de Stadspartij. In het verleden heeft men al eens geopperd om iets te doen aan de sfeerloze vlakte die de Markt tussen de kop van de Annastraat (theaterplein/parkeerterrein) en de Raadhuisstraat (plein voor het oude gemeentehuis met fontein) nu is.  In de ogen van fractieleider Ton Raven is dit dan ook een uitgelezen moment om twee vliegen in één klap te slaan.

Allereerst vindt hij dat de markante stedenbouwkundige wand die het front van het horecastraatje vormt moet worden opgeknapt. De panden daar dienen allemaal een woonbestemming te krijgen. De gemeente hoeft die panden dan ook niet te verwerven om de noodzakelijke nieuwbouw voor huisvesting van het ambtenarenapparaat te plegen: die kan namelijk midden op het immense plein verrijzen, waardoor er twee nieuwe, meer intieme pleinen ontstaan.

De horecazaken die nu nog aan het horecastraatje zijn gevestigd, kunnen dan verhuizen naar het nieuw te vormen horecaplein voor en naast het oude gemeentehuis. De belangrijkste voordelen zijn volgens Raven duidelijk: “Er hoeft niemand te worden onteigend, er hoeft niets te worden gesloopt, het kan allemaal sneller en het kost de gemeente minder geld dan wanneer voor het horecastraatje als nieuwbouwlocatie wordt gekozen. Bovendien wordt zo het nieuwe horecaplein mooi afgegrensd.”

Raven heeft architect Hoedemakers in de arm genomen om zijn alternatieve voorstel in een aantal tekeningen te vervatten.

… nieuwbouw, gezien vanaf de Annastraat …
Cookieinstellingen