GroenLinks stelt vragen over bomenkap in Geleen

Beekhoverstraat in Geleen
Beekhoverstraat in Geleen
Foto: GroenLinks

GroenLinks heeft schriftelijk vragen gesteld aan het College van B&W over de volgens haar rigoureuze en massale bomenkap in Geleen.

Volgens GroenLinks hebben veel burgers uit de gemeente contact gezocht om hun verontwaardiging te uiten. “Ondanks dat er (waar mogelijk) herplant plaatsvindt, leidt deze massale kap tot een aanzienlijke reductie van het kroonvolume cq bladoppervlak en is daardoor een forse aantasting van natuur- en milieuwaarden en zeer zeker van invloed op de klimaatbestendigheid. Bovendien wordt het straatbeeld er zeer zeker niet mooier van,” zo stelt de oppositiepartij.

Natuurlijk is het schrikken wanneer je als passant ziet dat een aantal mooie bomen wordt gerooid. Maar daar zijn, zoals ook in dit geval, doorgaans goede redenen voor.

De gemeente laat weten dat het gaat om het uitvoeren van beleid waar de gemeenteraad in 2013 mee heeft ingestemd. Dat beleid laat zich in een zin samenvatten als ‘de juiste boom op de juiste plaats’. In het verleden – we praten dan over de jaren vijftig van de vorige eeuw, werden onder meer in Geleen volop bomen geplant. Veel van die bomen zijn nu zo groot geworden dat ze zorgen voor problemen en leiden tot klachten uit de buurt. Denk bijvoorbeeld aan door worteldruk ontstane schade aan het wegdek en trottoirs die daardoor, zeker voor ouderen, moeilijk begaanbaar worden. Ook kunnen wortels schade aanrichten aan leidingen, kabels en riolering.

Wanneer de gemeente besluit dat bomenkap in een bepaalde straat nodig is vindt er altijd eerst overleg plaats met de bewoners van de straat, zo zegt de gemeente. Dat is ook gebeurt in de Flinckstraat en in de Beekhoverstraat, waar de kap al heeft plaatsgevonden, maar ook in de Meeuwenlaan en de Oranjelaan. Overigens wordt er naar gestreefd om na het kappen van de oude bomen waar mogelijk nieuwe jonge bomen terug te plaatsen.

Vaak vragen de bewoners overigens zelf om actie vanwege de overlast die men van de bomen ervaart. Dat blijkt ook uit het feit dat andere raadsfracties de laatste maanden regelmatig schriftelijk vragen hebben gesteld naar aanleiding van overlast van bomen die mensen in hun buurt ervaren.

Cookieinstellingen