Het is vandaag Wereld Zwerfdierendag

Foto: CC0 via Pixabay

Sinds 2010 wordt elk jaar op 4 april – een half jaar vóór Wereld Dierendag – Wereld Zwerfdierendag georganiseerd. Deze dag is destijds tot stand gekomen op initiatief van Nederlandse zwerfdierenstichtingen.

De dag wordt nu in meer dan 80 landen gehouden om het lot van de meer dan een half miljard(!) zwerfdieren – voornamelijk honden en katten – onder de aandacht te brengen.

Het aantal zwerfdieren groeit nog steeds. Het zwervend bestaan van menig zwerfdier is begonnen met dank aan het baasje. Er zijn mensen die hun huisdier de straat opschoppen omdat het door omstandigheden niet meer uitkomt, de lol er vanaf is of omdat men het onderhoud van het dier niet meer kan of wil betalen.

Met Wereld Zwerfdierendag wil men mensen dan ook vooral bewust maken van het feit dat men niet zomaar een huisdier moet nemen en er vooraf heel goed over moet nadenken. Met het in huis nemen van een dier ben je namelijk verantwoordelijk voor het welzijn ervan. Om die reden zou het een goed idee zijn om alle huisdieren verplicht te laten chippen, zo vindt Dierenbescherming Limburg. Ook het verplicht laten steriliseren van dieren die vaak buiten zijn zou helpen om het aantal zwerfdieren niet verder te laten groeien.

En wie er goed over heeft nagedacht en heel bewust een kat of hond in huis wil nemen: ga ook eens kijken bij het dierenasiel in Born. Daar kregen ze afgelopen jaar zo’n 400 honden en 1600 katten binnen. Slechts een kwart van de honden en amper een tiende van de katten wordt door zijn baasje weer opgehaald …

Cookieinstellingen