Twee dames uit Sittard-Geleen in NRC Cultuur Top 100

Foto: Daphne Channa Horn / Machteld Schoep

In de jaarlijkse Cultuur Top 100 van NRC Handelsblad staan twee dames met Sittardse roots: architecte Francine Houben en fotografe Rineke Dijkstra.

De inmiddels wereldvermaarde architecte Francine Houben is gestegen naar de vierde plaats, achter de als derde geplaatste DJ Martin Garrix, toneelregisseur Ivo van Hove en de nummer 1, schrijver Arnon Grunberg.

Houben is medeoprichtster van architectenbureau Mecanoo in Delft en werkt aan vele projecten in binnen- en buitenland, waaronder de New York Public Library en de Martin Luther King Memorial Library. In haar geboorteplaats heeft zij het Regionaal Adviescentrum Westelijke Mijnstreek van de Rabobank aan de Bergerweg ontworpen.

Fotografe Rineke Dijkstra is onder meer bekend van de indringende portretten die zij maakte van schuchtere adolescenten. In maart van dit jaar ontving ze de Hasselblad Award, een prestigieuze Zweedse oeuvreprijs. Zij staat in de top 100 op plek 18.

Foto Rineke Dijkstra werd gemaakt door Daphne Channa Horn [CC BY 3.0] – via Wikimedia Commons; foto Francine Houben werd gemaakt door en Machteld Schoep [CC BY-SA 4.0] – via Wikimedia Commons

Cookieinstellingen