Grootste prijsstijging koopwoningen in Nederland sinds maart 2002

Gebouw CBS in Heerlen
Gebouw CBS in Heerlen
Foto: CC0

Bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 8 procent duurder dan in juni 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002.

Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

In Limburg waren kopers van een bestaande woning in de eerste twee kwartalen van dit jaar respectievelijk 5,1 procent en 4,8 procent meer kwijt dan in dezelfde periode van het jaar ervoor.

In Noord-Holland zijn de prijzen momenteel al hoger dan in 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten. In Limburg liggen de woningprijzen op dit moment nog zo’n 10 procent onder het niveau van 2008.

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Prijzen 18,5 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau nog 6,9 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 18,5 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in juni 2017 ongeveer even hoog als in augustus 2006.

Weer meer bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster maakte afgelopen maandag bekend dat het in juni 21.686 verkochte woningen registreerde. In het eerste halfjaar van 2017 zijn 114.281 huizen verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan in dezelfde periode van 2016.

Vorige week publiceerde de NVM ook cijfers over transacties en prijzen. De uitkomsten van het CBS en NVM hoeven niet geheel overeen te komen. Dit heeft verschillende oorzaken. De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM-makelaars verkochte woningen.

De Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het CBS en het Kadaster meet de ontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maakt gebruik van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Daarbij wordt er bij de berekening van de PBK gecorrigeerd voor kwaliteitsverschillen aan de hand van een internationaal geaccepteerde methode.

Cookieinstellingen