Zieke cavia kan bij mensen leiden tot ernstige luchtweginfectie

Foto: CC0 via Pixabay

In 2013 werd in het huidige Zuyderland ziekenhuis in Heerlen een patiënt met een ernstige bacteriële luchtweginfectie opgenomen. Onderzoek wees uit dat hij was besmet door een zieke cavia.

Dat meldt het Zuyderland ziekenhuis op haar website.

In eerste instantie werd de bacterie Chlamydia psittaci aangewezen als de boosdoener. Dat is een bacteriesoort die bij mensen de papegaaienziekte veroorzaakt en met name voorkomt bij vogels. De patiënt was echter niet in contact geweest met vogels. Hij had onlangs wel twee jonge cavia’s in huis genomen. Aanvullend DNA-onderzoek in Zuyderland toonde aan dat de patiënt was besmet met de verwante Chlamydia caviae. Van Chlamydia caviae was bekend dat die bij mensen kan leiden tot oogontsteking, echter luchtweginfecties met ziekenhuisopname tot gevolg zijn niet eerder beschreven.

In de afgelopen vier jaar liepen in Nederland tenminste nog twee andere mensen door contact met een zieke cavia een ernstige tot zeer ernstige luchtweginfectie op. Bij een van hen lukte het om Chlamydia caviae te kweken uit hun gehouden cavia’s. Dit werd gedaan aan de universiteit van Gent.

Deze drie ziektegevallen zijn op 7 september gepubliceerd in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM). De beschreven patiënten waren gezonde dertigers. Door de ernst van de infectie belandden twee ervan op de IC, waarvan één zoals gezegd in Zuyderland Heerlen. De drie patiënten herstelden, nadat zij het juiste antibioticum hadden ontvangen. Drie specialisten van Zuyderland leverden een bijdrage aan het NEJM-artikel.

Met behulp van aanvullend onderzoek werden geen verschillen gezien in het DNA van de bacteriën gevonden bij mens en cavia. Een duidelijke aanwijzing dat deze persoon inderdaad door zijn cavia’s is besmet.

Cookieinstellingen