Veldkruis bij Limbricht kan er weer de nodige jaren tegen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het veldkruis langs het spoorlijntje van Sittard naar Holtum bij de overgang van Henschenveldweg naar de Onderste Sittarderweg staat er weer prachtig bij.

Het veldkruis kreeg een grondige opknapbeurt op initiatief van de buurtvereniging van de ‘Sjroopbuurt’, waarvan kunstenares Marij Heijligers voorzitter is. Drie generaties van de naam Heijligers zijn overigens met het veldkruis verbonden.

“Mijn grootvader heeft 85 jaar geleden meegewerkt aan de restauratie van het kruis, dat daar volgens bronnen al ruim 150 jaar staat”, zegt Marij. Zo’n 60 jaar later was het kruis opnieuw aan restauratie toe. “Toen was mijn vader ernstig ziek. Een van zijn wensen was dat het veldkruis opnieuw zou worden opgeknapt en dat is toen gebeurd met steun van CV De Daole, die dat jaar een jubileum vierden. Mijn vader heeft het resultaat van de restauratie helaas niet meer mogen zien. Mijn moeder heeft het gerestaureerde veldkruis toen onthuld.”

Enige tijd later werd het corpus van het kruis gestolen en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet terecht.

De huidige restauratie van het veldkruis werd mogelijk gemaakt dankzij steun van comité Maske Daol (collecte tijdens carnavalsoptocht), het Oranjefonds (bijdrage buurtactiviteit in het kader van Burendag) en de inspanningen van het bestuur van de buurtvereniging.

Het onderste deel van het veldkruis is nog origineel, het erboven geplaatste kruis met corpus heeft eerder op een andere plek gestaan en was opgeslagen in het gemeentemagazijn.

“Bij het kruis stond vroeger ook een bordje met een tekst voor de voorbijganger. Ook dat bordje was verdwenen, maar ik kende de tekst uit mijn hoofd en heb een nieuw bordje laten maken. Dat wordt binnenkort nog aan het hekje voor het veldkruis bevestigd.”

Het gerestaureerde veldkruis werd op zaterdag 23 september, op Burendag, feestelijk onthuld. Daarmee heeft Limbricht nu weer een prachtig veldkruis waar wandelaars even stil bij kunnen blijven staan.

Cookieinstellingen